Aproximativ 2.000 de pinguini Magellan au eșuat pe plajele din Uruguay cu stomacul gol și corpul „extrem de slab”.
„Nouăzeci la sută sunt exemplare tinere care ajung fără rezerve de grăsime și cu stomacul gol”, a declarat pentru AFP Carmen Leizagoyen, care lucrează la Ministerul Mediului din Uruguay.
Cauza morții în masă este încă necunoscută, dar oamenii de știință sunt îngrijorați că schimbările climatice extreme contribuie la declinul rapid al speciei.
Din 2004, experții au considerat pinguinii Magellan (Spheniscus magellanicus) ca fiind „aproape amenințați”, iar în ultimii aproximativ 30 de ani, se întâmplă frecvent ca sute de astfel de păsări să ajungă moarte pe coasta de est a Americii de Sud.
În 2010, de exemplu, mai mult de 550 de pinguini au murit de foame pe plajele din Brazilia.
Doi ani mai târziu, alți 745 de pinguini au fost găsiți morți pe coasta acestei țări. Interesant este că aceste dispariții în masă nu au loc neapărat din același motiv. În unii ani, principala amenințare poate fi creșterea temperaturilor – ca în 2019, atunci când 354 de pinguini au murit în Argentina, în locurile lor de cuibărit, din cauza unui val de căldură extremă.
În alți ani, cauza principală ar putea avea mai mult de-a face cu hipotermia, furtunile sau foametea.
Totul depinde de locul în care se află acești pinguini în timpul migrației lor. În cea mai mare parte a verii, pinguinii magellan cuibăresc în sudul Argentinei.
Iarna, însă, aceștia se îndreaptă spre nord în căutare de hrană și apă mai caldă. Nu este neobișnuit ca unii pui să moară în timpul acestei călătorii, dar numărul de decese recente a scăpat de sub control.
În acest an, experții suspectează că un ciclon subtropical din largul coastei Uruguayului ar fi putut slăbi o populație deja înfometată. Alte păsări de mare, broaște țestoase și lei de mare au ajuns morți în zonele din jur, susținând această teorie.
Păsările moarte împrăștiate pe plajele din Uruguay au fost testate negativ pentru gripa aviară, dar stomacurile lor erau goale de câteva zile, iar penele lor prezentau o lipsă surprinzătoare de grăsime, care respinge apa și izolează păsările împotriva temperaturilor scăzute.
Este posibil ca această confluență de factori mortali să fi fost prea mult pentru mulți pinguini tineri pentru a face față, scrie ScienceAlert.
„Lipsa de hrană ca urmare a pescuitului excesiv în Atlanticul de Sud și impactul schimbărilor climatice asupra curenților din larg ar putea fi cauzele acestui trist eveniment”, a explicat organizația pentru protecția animalelor SOS Rescate de Fauna Marina.
Cel mai adorabil pinguin dispărut de pe Pământ, dezvăluit de mici fosile
Pinguinul Chaka, primul din specia sa care a primit o scanare RMN. Ce probleme avea?
Șase pinguini din Singapore au fost operați de cataractă
O nouă colonie de pinguini imperiali a fost depistată din spațiu