„Aur plutitor” în valoare de 500.000 de dolari, găsit într-o balenă moartă
O bucată masivă de „aur plutitor” a fost găsită în burta unei balene moarte, eșuată pe insula spaniolă La Palma. Substanța extrem de valoroasă, numită ambră, este un material ceros secretat de cașaloți atunci când înghit material indigestibil, cum ar fi ciocul de calmar.
Ambra este folosită pentru a face parfumuri și se poate vinde cu mii de dolari per kilogram. Bucata găsită în Insulele Canare cântărea aproximativ 9,5 kilograme și s-ar putea vinde cu aproximativ 550.000 de dolari.
Antonio Fernández Rodríguez, cercetător în domeniul sănătății animale la Universitatea din Las Palmas, săpa în interiorul carcasei balenei eșuate pentru a încerca să-și dea seama cum a murit aceasta. Atunci a dat peste o bucată dintr-un material necunoscut în intestinul balenei, scrie Live Science.
Este posibil ca bucata de aur plutitor să fi rupt intestinul balenei, ducând la moartea acesteia și, eventual, la eșuare.
Cât de rar este acest aur plutitor?
Doar între 1% și 5% dintre cașaloți (Physeter macrocephalus) sunt găsiți cu ambră, o secreție din canalul biliar despre care se crede că acoperă obiectele indigestibile pe care le-a mâncat animalul. În mod normal, balenele regurgitează aceste obiecte, dar când nu o fac, ambra ajută la protejarea organelor balenei de materialul ascuțit.
Această substanță rară a fost folosită în fabricarea parfumurilor de sute de ani, deoarece poate ajuta un parfum să rămână pe pielea unei persoane; chiar dacă între timp au fost inventate alternative sintetice, unele companii încă folosesc ambră pentru anumite parfumuri.
Este legal comerțul cu ambră?
Caşaloţii au fost una dintre cele mai căutate specii din industria istorică a vânătorii de balene, iar vânătoarea excesivă a făcut ca populaţia lor să scadă. Dar în timp ce populația globală de cașaloți pare să se fi stabilizat după declinul vânătorii de balene de la sfârșitul secolului al XX-lea, specia încă este considerată vulnerabilă.
Cașaloților li se acordă cel mai înalt nivel de protecție conform Convenției privind Comerțul Internațional cu Specii pe cale de Dispariție, un tratat internațional care interzice vânzarea diferitelor specii amenințate și a părților acestora. Dar deoarece ambra este considerat un deșeu animal, nu este acoperită de tratat și este legal să fie vândută în multe țări. (Notabil este faptul că în Statele Unite este interzisă vânzarea și deținerea de ambră, deoarece face parte dintr-un animal protejat.)
În Uniunea Europeană, care include Insulele Canare, comerțul cu ambră este legal. Rodríguez a declarat că speră să vândă această bucată nou descoperită și să folosească veniturile pentru a sprijini victimele unei erupții vulcanice din 2021 de pe La Palmas, care a devastat părți ale insulei, cauzând daune estimate la 929 de milioane de dolari.
Vă recomandăm să citiți și:
Românii s-au întors la cinema. Cât de mult a crescut numărul spectatorilor?
Medicii au transplantat, în premieră mondială, un organ congelat și decongelat
Un vulcan mai puțin cunoscut ar putea crea „un nou Pompeii”
Vânătoarea de balene în Islanda ar putea deveni în curând doar o filă de istorie