Test de cultură generală. De ce nu fac peștii implozie în adâncuri?
Având în vedere știrile recente, probabil vă întrebați de ce nu fac peștii implozie la mare adâncime. Iată explicația!
Explicația constă în greutatea apei trase în jos de gravitație. Pe uscat, avem atmosfera ce apasă asupra noastră, căreia suntem proiectați să-i facem față. În ocean, totuși, avem acest aer, dar și apă, ambele trase în jos de gravitație.
Apa este mai grea decât aerul și, prin urmare, pune mai multă presiune asupra noastră și asupra obiectelor din mare. Cu cât atingi o mare mare adâncime în ocean, cu atât este mai multă apă deasupra ta, deci există mai multă presiune.
De ce nu fac peștii implozie pe fundul oceanului?
Corpurile noastre, în special plămânii, sunt proiectate pentru a gestiona doar presiunea unei atmosfere (ca pe uscat). Deoarece presiunea este mai mare în ocean, trebuie să folosim vehicule presurizate pentru a călători în adâncul mării.
De ce nu fac peștii implozie în adâncuri? Majoritatea speciilor marine sunt special adaptate pentru a trăi în ocean. Multe creaturi marine sunt formate în mare parte din apă. Apa nu poate fi comprimată sau stoarsă prin presiune, precum aerul.
Cum s-au adaptat balenele la presiuni mari?
Asta înseamnă că animalele din mare pot rămâne în siguranță atunci când se află în adâncuri deoarece corpul lor este echilibrat cu presiunea din jurul lor, în timp ce noi avem aer în corp care ar fi comprimat, explică Abbie Chapman, de la UCL (Marea Britanie).
În cazul mamiferelor marine, cum ar fi balenele, situația este puțin diferită, deoarece acestea respiră aer ca și noi. Balenele sunt adaptate în moduri uimitoare pentru a face față presiunii. De exemplu, balenele își pot colapsa plămânii atunci când se scufundă adânc în ocean, pentru a evita ca aceștia să fie deteriorați de presiune.
Vă recomandăm să citiți și:
Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze pesticidele și ce putem face?
Oamenii de știință au extras un kilometru de rocă din mantaua Pământului într-o misiune record
Povestea bărbatului care a rămas blocat în nori timp de 40 de minute. Cum a scăpat?
Energia solară a fost transmisă, în premieră, din spațiu pe Pământ