Deși smochinele și curmalele pot fi dulci și fibroase, ele sunt două plante complet diferite. Curmalele sunt fructele curmalului (Phoenix dactylifera), în timp ce smochinele sunt recoltate de la smochin (Ficus carica).
Cultivate în mod tradițional în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, curmalele sunt găsite astăzi în multe regiuni tropicale din întreaga lume. Smochinele sunt originare din Orientul Mijlociu, dar au fost cultivate în mod tradițional și în Asia de Vest și în zona mediteraneană.
Smochinele sunt flori care necesită un proces special de polenizare. Ambele fructe pot fi savurate proaspete sau uscate, dar majoritatea curmalelor și smochinelor vândute în Statele Unite sunt uscate din cauza sezonalității lor limitate.
În plus, aceste fructe au un conținut caloric foarte asemănător. Per porție, curmalele oferă ceva mai mulți carbohidrați și mai puține grăsimi decât smochinele.
Ambele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare și de alți nutrienți importanți, cum ar fi potasiul și magneziul. O porție de 100 de grame de smochine conține un procent impresionant de 20% din necesarul zilnic de calciu. De asemenea, sunt o sursă bună de antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi dăunători din corp.
Curmalele și smochinele sunt similare în ceea ce privește compoziția lor nutrițională. Acestea au un conținut similar de carbohidrați și calorii și sunt o sursă excelentă de fibre, potasiu și magneziu.
În timp ce curmalele și smochinele pot părea similare la prima vedere, o analiză mai atentă dezvăluie diferențe în ceea ce privește aspectul și textura lor.
În funcție de soi, smochinele proaspete pot avea o culoare de la galben auriu până la violet închis, în timp ce curmalele uscate sunt de obicei maro închis cu o nuanță roșiatică.
Smochinele conțin sute de semințe mici în interior, care adaugă o textură crocantă, spre deosebire de pulpa fără semințe și netedă a curmalelor. Numeroasele semințe din interiorul smochinelor oferă o textură crocantă, în timp ce curmalele sunt lipicioase. Aceste fructe diferă, de asemenea, prin coloritul lor.
Deși ambele fructe sunt dulci, curmalele sunt mai dulci decât smochinele – conțin cu peste 30% mai mult zahăr.
În plus în timp ce ambele se mândresc cu unele cantități abundente de magneziu, potasiu și fibre, smochinele conțin, în general, mai mult calciu. Curmalele sunt mai bogate în zahăr, dar mai sărace în grăsimi, scrie Healthline.
Curmalele pot preveni cancerul
Efectele schimbărilor climatice. Avocado și plante exotice cresc în Marea Britanie
Condimente și deserturi de casă cu fructe și legume uscate
Dieta de pe Nil. Ce obiceiuri alimentare aveau egiptenii antici?