Răzbunarea balenelor ucigașe! Atacă navele și învață unele de altele cum să le scufunde
O balenă traumatizată ar fi inițiat un val de atacuri asupra navelor de pe coastele Europei, după ce a trecut printr-un moment de agonie.
Ulterior, acest tip de comportament a devenit răspândit printre populația speciilor de orca, sunt de părere oamenii de știință.
Mai multe balene ucigașe (Orcinus orca) au atacat și scufundat deja trei ambarcațiuni în apele coastei Iberice, iar populația acestor mamifere a început să imite aceste acțiuni.
Trei ambarcațiuni deja au ajuns pe fundul mării
Într-unul dintre incidente, trei orci au lovit un iaht în noaptea zilei de 4 mai, în Strâmtoarea Gibraltar, și au distrus complet cârma.
„Erau două mai mici și o orcă mai mare. Cele mici au scuturat cârma în spate, în timp ce balena mare le susținea și izbea nava cu forță. Cele două balene mici au observat tehnica celei mari și, rapid, au început și ele să lovească nava”, a spus căpitanul Werner Schaufelberger, potrivit LiveScience.
Salvatorii de pe coastă au preluat echipajul de pe nava care, ulterior, s-a scufundat.
Astfel de situații au început să fie raportate încă din anul 2020 și devin din ce în ce mai frecvente. Se pare ca atacurile sunt îndreptate asupra ambarcațiunilor cu vele și urmează un tipar destul de clar: balenele se apropie de pupa pentru a lovi cârma, apoi își pierd interesul odată ce au oprit cu succes ambarcațiunea.
Din anul 2020, au avut loc 500 de astfel de cazuri, iar trei dintre acestea s-au soldat cu scufundarea navelor.
„Balenele fac asta intenționat, desigur”
„Balenele fac asta intenționat, desigur. Încă nu știm originea sau motivul, dar acest comportament defensiv are la origini o traumă”, a spus biologul Lopez Fernández.
Specialistul crede că totul a început de la o balenă pe care au numit-o White Gladis. Ea a trecut printr-un moment de agonie atunci când a fost prinsă într-o capcană în timpul unei partide ilegale de pescuit. Din acel moment, femela atacă bărcile, iar celelalte balene o imită. De altfel, potrivit unui studiu efectuat în 2022, balenele ucigașe sunt creaturi care pot, cu ușurință, să învețe și să imite acțiuni.
„Acea orcă traumatizată este cea care a început acest comportament de contact cu o barcă. (…) Nu trebuie să interpretăm acest lucru prin faptul că balenele îi învață pe cei tineri. De fapt, ei consideră că un astfel de comportament este important pentru viața lor”, a mai punctat Lopez.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Atac fără precedent al balenelor în Strâmtoarea Gibraltar. Un velier aproape că s-a scufundat
Rechinii-balenă încetinesc pentru a le permite cercetătorilor să îndepărteze paraziții
Test de cultură generală. Cât cântărește inima unei balene albastre?