Cercetătorii au descoperit că viermii folosesc electricitatea pentru a sări
Unele ființe mici se atașează de altele mai mari pentru a călători. De exemplu, viermii folosesc electricitatea pentru a sări pe insecte.
În natură, ființele mai mici se atașează adesea de cele mai mari pentru a „face o plimbare” și pentru a economisi energie când migrează pe distanțe mari. Într-o lucrare publicată în revista Current Biology, cercetătorii arată cum viermii microscopici Caenorhabditis elegans pot folosi câmpuri electrice pentru a „sări” prin vasele Petri sau pe insecte, permițându-le să alunece prin aer și să se atașeze, de exemplu, de bondarii încărcați electric în mod natural.
„Polenizatorii, cum sunt insectele și păsările colibri, sunt cunoscuți a fi încărcați electric și se crede că polenul este atras de câmpul electric format între polenizator și plantă”, spune Takuma Sugi, de la Universitatea Hiroshima (Japonia).
„Cu toate acestea, nu a fost complet clar dacă câmpurile electrice sunt utilizate pentru interacțiunile dintre diferite animale terestre”, completează Sugi.
Cum au observat cercetătorii că viermii folosesc electricitatea pentru a sări?
Cercetătorii au început cercetările din acest proiect atunci când au observat că viermii lor ajungeau adesea pe capacele vaselor Petri, în loc să rămână pe fundul acestora. Atunci când echipa a atașat o cameră pentru a observa acest comportament, a descoperit că viermii nu se cățărau pe pereții vasului. În schimb, viermii folosesc electricitatea pentru a sări de pe fundul vasului până pe capac.
Suspectând faptul că aceștia călătoreau pe baza câmpului electric, cercetătorii au plasat viermi pe un electrod de sticlă și au descoperit că aceștia au sărit la un alt electrod doar după a fost aplicată o încărcare electrică. Viermii au sărit cu o viteză medie de 0,86 de metri pe secundă (aproape de viteza de mers a unui om), care a crescut odată cu intensitatea câmpului electric.
Apoi, cercetătorii au frecat polen de flori pe un bondar, astfel încât acesta să poată prezenta o sarcină electrică naturală. În apropierea bondarilor, viermii stăteau în coadă, apoi au sărit. Unii viermi chiar s-au îngrămădit unul peste altul și au sărit într-o singură coloană, transferându-se astfel 80 de viermi deodată, scrie Phys.org.
„Viermii stau în coadă pentru a reduce energia de suprafață dintre corpul lor și substrat, făcând astfel mai ușoară atașarea de alte obiecte care trec. Într-o coloană, un vierme ridică mai mulți viermi, iar acest vierme decolează pentru a se transfera prin câmpul electric în timp ce poartă toți viermii coloanei”, spune Sugi.
Nu este clar cum reușesc viermii să facă acest lucru
Se știe că C. elegans se atașează de gândaci și melci pentru plimbare, dar pentru că aceste ființe nu transportă bine câmpurile electrice, viermii trebuie să facă contact direct pentru a se atașa.
Se știe, de asemenea, că C. elegans sar pe insecte înaripate, dar nu era clar modul în care viermii traversau o distanță atât de semnificativă pentru dimensiunea lor microscopică. Această cercetare face legătura cu faptul că insectele înaripate acumulează în mod natural sarcină electrică în timp ce zboară, producând un câmp electric prin care C. elegans poate călători.
Nu este clar cum realizează C. elegans acest comportament. Genetica viermilor ar putea avea un rol. Cercetătorii au observat sărituri și la alte specii de viermi strâns legate de C. elegans și au observat că mutanții care nu sunt capabili să simtă câmpurile electrice sar mai puțin decât omologii lor obișnuiți.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multă muncă pentru a determina exact ce gene sunt implicate în realizarea acestor salturi și dacă și alte microorganisme pot folosi electricitatea pentru a sări.
Vă recomandăm să citiți și:
Secretul celor mai longevive și bizare rozătoare a fost elucidat
Șopârlele Gecko își recunosc propriul miros, arată noi experimente
Noi specii de păianjeni au fost descoperite în peșterile din Israel
Creierul caracatițelor funcționează după modele nemaivăzute până acum