Oamenii de știință explică ce s-ar întâmpla dacă stratul de ozon ar dispărea
Un nou studiu a arătat cât de important este stratul de ozon pentru temperatura de la suprafața planetei noastre. Fără stratul de ozon, planeta noastră ar fi cu 3,5 grade Kelvin mai rece (adică minus 269,65 grade Celsius).
Numeroase mecanisme de reacție și de forțare joacă un rol în stabilizarea și stabilirea temperaturii medii globale. Pământul primește radiații de la Soare. O parte din aceste radiații ricoșează în atmosfera noastră superioară, în timp ce restul se deplasează în jos. O parte din aceste radiații este absorbită de aer și de sol.
Restul radiațiilor se reflectă pe suprafața Pământului. Cea mai mare parte se întoarce în spațiu, dar o parte este reabsorbită de atmosferă, motiv pentru care rezultă un efect de seră ce încălzește suprafața la temperaturi mai mari decât cele care ar putea fi atinse în lipsa acestuia, potrivit Science Alert.
Rolul important al stratului de ozon pentru Pământ
În realitate, temperatura și clima noastră depind de toate, de la abundența diferitelor molecule din atmosferă până la sistemele de circulație ale oceanelor și atmosferei.
Cercetătorii au studiat impactul stratului de ozon într-o nouă lucrare apărută în jurnalul preprint arXiv.
Pământul nu a avut întotdeauna un strat de ozon. Înainte de apariția vieții, ozonul era practic inexistent în atmosfera noastră. iar Pământul a existat timp de miliarde de ani doar cu un strat minim de ozon.
Abia în vremuri relativ recente s-a stabilizat la nivelurile ridicate pe care le vedem în prezent. În timp ce oxigenul molecular, care constituie o bună parte din atmosfera Pământului, joacă un rol mic în climă, stratul de ozon joacă un rol important.
Ei au constatat că prezența ozonului are un efect de încălzire asupra temperaturilor de la suprafață, crescând în medie temperatura de la suprafața Pământului cu aproximativ 3,5 Kelvin. Dacă stratul de ozon ar dispărea, fie din cauza omului, fie din alte cauze, acest lucru ar avea un efect catastrofal.
Ce fel de efecte ar apărea dacă stratul de ozon ar dispărea?
Principalul efect al lipsei ozonului ar fi o răcire a stratosferei superioare. Aerul mai rece nu poate reține la fel de multă umiditate și, prin urmare, stratosfera ar deveni mai uscată.
Vaporii de apă sunt un gaz cu efect de seră important, astfel că, fără ei, efectul de seră general al Pământului ar fi diminuat.
Dincolo de schimbările pe care le-ar produce asupra temperaturii planetei, lipsa stratului de ozon ar avea un impact semnificativ asupra climatului general.
Lipsa ozonului și răcirea stratosferei care rezultă din aceasta ar destabiliza, de asemenea, acest strat al atmosferei, împiedicând formarea norilor. Acest lucru ar forța norii să apară doar la altitudini din ce în ce mai mici și mai mari.
De asemenea, unii curenți de aer s-ar intensifica în apropierea ecuatorului, în timp ce alții din apropierea polilor ar slăbi. Acest lucru ar avea consecințe drastice asupra modelelor meteorologice sezoniere la toate latitudinile.
Atmosfera Pământului este un sistem bogat și complex, iar acest rezultat arată că fiecare componentă joacă un rol important.
Vă mai recomandăm și:
Unde au evoluat oamenii cu adevărat? Nu s-ar fi întâmplat în Africa
Pământul este la limită: gazele cu efect de seră au atins „un maxim istoric”
Tot mai multe atacuri ale piraților, din cauza schimbărilor climatice