Cea mai mare falie continentală de pe Pământ se deformează
Cea mai mare falie continentală de pe Pământ, sistemul East African Rift (EAR), a fost un mister pentru geologi, dar printr-un nou studiu, care a combinat modele computerizate cu date GPS din satelit, cercetătorii par să fi găsit o explicație.
Faliile sunt cauzate de îndepărtarea plăcilor tectonice una de cealaltă, ceea ce duce la întinderea și îndepărtarea litosferei, care include scoarța terestră și mantaua superioară a Pământului. Acest lucru duce la deformări la suprafața Pământului, de obicei perpendiculare cu mișcarea plăcilor, conform Science Alert.
Dar nu și în cazul celei mai mari falii continentale de pe Pământ. Cercetarea a fost publicată în revista Journal of Geophysical Research: Solid Earth.
Rezultatul unui eveniment geologic de înălțare masivă a mantalei
În privința sistemului EAR, deformațiile sunt atât perpendiculare, cât și paralele cu mișcarea plăcilor. Este aproape ca și cum falia ar fi trasă din mai multe direcții în același timp, potrivit observațiilor geologilor.
Modelele 3D dezvoltate de autorii noului studiu au indicat că această deformare paralelă suplimentară este rezultatul unui eveniment geologic de înălțare masivă a mantalei fierbinți din adâncul planetei noastre, care transportă căldură până la suprafață. Acest aflux de rocă parțial topită se întinde din sud-vestul până în nord-estul Africii, devenind mai puțin adânc pe parcurs și modelând fluxul mantalei de dedesubt.
Se pare că fluxul mantalei ar putea fi „cauza deformării anormale spre nord, paralel cu falia”, a spus geofizicianul Tahiry Rajaonarison de la New Mexico Tech.
Cea mai mare falie ar putea rupe continentul în două
Un studiu anterior a analizat combinația de forțe care ar putea acționa în falie. Printre acestea se numără forțele de flotabilitate litosferică de mică adâncime (forțe ascendente determinate de faptul că densitatea litosferei este mai ușoară decât cea a mantalei) și forțele de tracțiune a mantalei de mai mare adâncime (cauzate de mișcarea materialului din manta).
Deși se pare că ambele acționează de-a lungul EAR, cele mai recente cercetări au sugerat că forțele mantalei mai profunde sunt responsabile pentru deformările paralele, iar forța litosferică se află în spatele fisurilor perpendiculare tipice.
„Am confirmat ideile precedente, potrivit cărora forțele de flotabilitate litosferică conduc riftul, dar aducem noi informații că în Africa de Est se pot produce deformări anormale”, a spus Rajaonarison.
Falia continentală activă din Africa de Est se întinde pe aproximativ 6.400 de kilometri și se crede că, în decursul a milioane de ani, va rupe Africa în două. Pe măsură ce litosfera se întinde și devine mai subțire, vom vedea mai multe cutremure și ruperi ale structurilor stâncoase în întreaga regiune.
Vă mai recomandăm și:
Nucleul Lunii, destul de asemănător cu cel al Pământului. Ce au detectat astronomii?
Cutremurele de adâncime ar putea dezvălui secrete din mantaua terestră
Oamenii de știință au extras un kilometru de rocă din mantaua Pământului într-o misiune record
Plantațiile de cacao distrug pădurile protejate din Africa de Vest