De ce dorm caii în picioare? Motivul, mai simplu decât ne-am fi așteptat
Dacă ați trecut vreodată pe lângă cai noaptea, probabil ați observat că aceștia rar se lungesc pe jos pentru a dormi. Care este motivul pentru care caii dorm în picioare?
Răspunsul este unul de supraviețuire: caii dorm în picioare pentru a echilibra nevoia de somn cu nevoia de a se feri de prădători.
Caii provin dintr-o descendență lungă de animale prădate din familia Ecvidee, iar dormitul în picioare este o adaptare pentru a nu fi atacați. „Statul în picioare le oferă un element surpriză împotriva prădătorilor și o șansă mai mare de a scăpa decât dacă ar fi întinși”, a declarat Karen Waite, specialistă în ecvide la Universitatea de Stat din Michigan (SUA).
Mai simplu spus, caii sunt animale mari și au nevoie de timp și de energie pentru a se ridica. Prin urmare, un cal în picioare este mult mai capabil să fugă atunci când este trezit din somn. Potrivit BBC Science Focus, același lucru este valabil și pentru alte erbivore mari și prădate, cum ar fi zebrele, bizonii, elefanții și girafele, toate fiind capabile să doarmă în picioare, scrie Live Science.
Caii dorm în picioare pentru a fi mai vigilenți. Dar cum reușesc asta?
Caii au caracteristici anatomice specializate care le permit să rămână în picioare în timp ce dorm. Aceste caracteristici, cunoscute sub denumirea de „aparat de susținere” includ o serie de tendoane și ligamente (țesuturi moi care conectează mușchii la os și oasele la alte oase) care se desfășoară atât pe picioarele anterioare, cât și pe cele posterioare, potrivit lui Waite.
Atunci când un cal își relaxează mușchii picioarelor, ligamentele și tendoanele aparatului de susținere acționează ca niște benzi de tensiune care stabilizează articulațiile umerilor, genunchilor și gleznelor. Acestea îi permit calului să rămână în picioare fără a fi nevoit să mențină multă tensiune în mușchi.
Caii și somnul REM
Deși caii dorm de cele mai multe ori în picioare, ei trebuie să se întindă pentru un somn mai odihnitor. „Caii își petrec cea mai mare parte somnului în picioare, dar ei nu ating complet somnul REM atunci când stau în picioare”, a declarat Sarah Matlock, de la Universitatea de Stat din Colorado.
În timpul somnului cu mișcarea rapidă a ochilor (REM) la oameni (atunci când ochii unui individ adormit se mișcă rapid sub pleoapele închise), poate apărea visarea și astfel mușchii devin temporar paralizați, astfel încât să nu ne mișcăm precum în vis.
În timpul somnului REM, creierul consolidează și procesează informații noi pentru amintirile pe termen lung. Persoanele care nu au suficient somn REM pot avea probleme cu concentrarea mintală și cu reglarea dispoziției, un sistem imunitar slăbit și o creștere mai redusă a celulelor.
Caii adulți sunt adesea capabili să reziste cu doar 5 ore de somn pe zi și pot obține cea mai mare parte din acest somn în timp ce stau în picioare. Deși caii în picioare pot obține un somn profund, fără vise, un cal bine odihnit are nevoie de cel puțin 25 de minute de somn REM pe zi, ceea ce se poate întâmpla doar în timp ce este întins pe jos, a spus Matlock.
Din această cauză, caii trebuie să se întindă în fiecare zi. Dacă nu fac asta, ei pot experimenta privare de somn, ceea ce poate reprezenta un risc grav pentru sănătatea unui cal. Un exemplu este pericolul de rănire din cauza căderii, conform American Association of Equine Practitioners. „Caii care nu au parte de suficient somn REM pot fi diagnosticați greșit cu narcolepsie. De exemplu, s-ar putea să cadă în timp ce îi călăriți”, a spus Matlock.
Caii se întind pentru a dormi doar când se simt în siguranță
Deoarece dormitul în picioare este o adaptare pentru a evita prădătorii, caii trebuie să se simtă confortabil și în siguranță înainte de a fi dispuși să se întindă pentru a dormi, a spus Matlock. În populațiile de cai sălbatici, dacă mai mulți cai se întind în același timp pentru a avea un somn REM, va exista întotdeauna cel puțin un cal care rămâne în picioare, cel mai probabil pentru a urmări potențialii prădători.
„Dacă nu se simt în siguranță în mediul lor, sau nu au alți cai cu ei sau dacă sunt izolați, atunci este mai puțin probabil să se simtă suficient de în siguranță pentru a se întinde”, a spus Matlock.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum au ajuns schimbările climatice să aducă beneficii pentru fermieri și pentru vulturi?
Cea mai gravă boală a vertebratelor amenință amfibienii din Africa