Cercetătorii de la Universitatea din Göteborg, Suedia au studiat 10.000 de kilometri de coastă și au descoperit 20 de specii de salată de mare, în contextul industrii acvaculturii în expansiune.
Macroalgele verzi din genul Ulva, cunoscute și sub numele de salată de mare, sunt aproape omniprezente în regiunea extinsă a Mării Baltice și pot fi găsite din apele Atlanticului până în Golful Botnia. Salata de mare se reproduce ușor și crește rapid, fapt ce o face interesantă pentru o industrie în expansiune.
Cercetările sunt în curs de desfășurare atât în Suedia, cât și în alte țări, în vederea utilizării salatei de mare în industria alimentară și pentru diferite aplicații biochimice, potrivit EurekAlert.
Există multiple specii, însă până acum cercetătorii nu au știut cu exactitate cât de multe sunt, iar anterior au fost identificate doar câteva.
„Am studiat diversitatea biologică din Marea Baltică, Kattegatt și Skagerak prin prelevarea unui număr mare de probe de salată de mare pe care am efectuat apoi analize ADN. Am descoperit 20 de specii și subspecii unice. Trei dintre acestea sunt specii invazive care au ajuns aici în diferite moduri”, a declarat Sophie Steinhagen, cercetător la Laboratorul marin Tjärnö.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, specii noi în apele suedeze, care nu au fost descrise științific până acum. Unele dintre acestea par să crească doar în Marea Baltică.
Creșterea salatei de mare ca sursă de hrană este o industrie în expansiune.
„Studiul nostru arată că metoda actuală de identificare a speciilor, care se face adesea prin observarea aspectului algelor verzi, este insuficientă pentru a identifica distribuția diferitelor specii. Nu am reușit să vedem adevărata amploare a diversității biologice”, a spus Steinhagen.
În urma inventarului au fost descoperite multe specii noi, informații care pot fi valoroase atunci când cultivarea este inițiată în locuri noi de-a lungul coastei. Este important să fie cultivate speciile potrivite în locul potrivit pentru a evita riscul de a afecta diversitatea.
„Aceste noi cunoștințe ne permit să dezvoltăm metode de menținere a speciilor unice de-a lungul unei anumite coaste. De asemenea, studiul nostru poate ajuta la redactarea reglementărilor legate de speciile invazive care nu ar trebui să fie folosite în acvacultură dacă se dorește ca aceasta să fie sustenabilă”, a precizat Steinhagen.
Salata de mare este formată din mai multe specii de alge verzi Ulva. În Suedia, salată de mare crește pe faleze și stânci la marginea apei, de-a lungul întregii coaste de vest și în Marea Baltică până în Golful Botnia.
Salata de mare este foarte nutritivă, având un conținut relativ ridicat de proteine, acizi grași polinesaturați sănătoși și fibre. De asemenea, salata de mare dispune de molecule biochimice valoroase.
Peste 100 de specii noi de insecte au fost descoperite în Norvegia
Oceanele lumii au fost mai calde în luna mai decât în orice altă lună mai înregistrată până acum
O epidemie misterioasă în Marea Roșie a ucis o întreagă specie
O specie de broască braziliană ar putea fi primul exemplu de amfibian care polenizează florile