Cerul vizibil din emisfera nordică a Pământului va dezvălui în următoarele luni nori noctilucenți – un tip rar de nori care se formează la aproximativ 100 de kilometri deasupra suprafeței planetei. Cel mai potrivit moment în care dungile eterice albastre, argintii sau aurii vor putea fi observate pe cer este la o oră sau două după apusul Soarelui sau înainte de răsărit. Dar care este motivul pentru apariția norilor noctilucenți?
Norii noctilucenți (ceea ce, în limba latină înseamnă „nori care strălucesc noaptea”) sau NLC, sunt modele cu aspect ciudat și sunt considerați cei mai înalți, cei mai uscați, mai reci și mai rari nori de pe Pământ, potrivit unui studiu din 2018 privind acest fenomen.
Acești nori, care strălucesc în timpul nopții, apar în mezosferă – un strat al atmosferei terestre aflat deasupra stratosferei și sub termosferă, la 76 până la 85 de kilometri deasupra suprafeței Pământului.
Supranumiți uneori „nori spațiali”, aceștia se formează chiar sub granița invizibilă unde se termină atmosfera Pământului și începe spațiul cosmic, la aproximativ 100 de kilometri deasupra suprafeței planetei, potrivit NASA.
Norii apar atunci când vaporii de apă îngheață în cristale de gheață, care se agață de praful și particulele lăsate de meteori căzuți în atmosferă, ce reflectă lumina solară.
Sezonul de vârf pentru observarea acestor nori noctilucenți, din emisfera nordică, este în jurul solstițiului de vară, de la sfârșitul lunii iunie până la sfârșitul lunii iulie, atunci când aceștia sunt cel mai ușor de observat de la aproximativ 50-70 de grade latitudine nordică.
Cu toate acestea, acești nori au fost observați deja în iunie în regiuni nordice mai reci, cum ar fi Danemarca, potrivit Spaceweather.com.
Numărul de apariții a atins în vara lui 2022 un maxim al ultimilor 15 ani, potrivit Washington Post. Aparițiile au devenit mai frecvente în ultimii ani și la latitudini mai joase, posibil din cauza faptului că schimbările climatice generează mai mulți vapori de apă în atmosferă ca urmare a creșterii cantității de metan din atmosferă, conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA.
Cum arăta cerul la începuturile Pământului? Oamenii de știință au identificat o diferență majoră
Erupția vulcanului din Tonga a creat o bulă de plasmă rară în ionosfera Pământului
Telescopul Webb a detectat vapori de apă, dar proveniența lor este necunoscută
Oamenii de știință au surprins formarea stelelor într-un nor vast de gaz și praf