O nouă mare în deșertul Sahara? Ideea unui inginer scoțian din 1877
Având în vedere numeroasele moduri în care oamenii au încercat să influențeze și să stăpânească planeta, puține pot fi considerate la fel de îndrăznețe și de caraghioase precum cea a inundării celui mai mare deșert din lume: Sahara.
Mai mult, s-a dorit chiar crearea unei noi „mări” în Africa.
Vreme de câteva secole, ideea a apărut frecvent, însă abia acum, în contextul crizei privind schimbările climatice, ea nu mai pare atât de nepotrivită – chiar și în aceste condiții, planul pare că nu este dus până la capăt.
Cum a fost creată Marea Mediterană?
Pentru a afla cum se poate desfășura acest plan, ar trebui să aruncăm o privire către Marea Mediterană, care a fost creată (cel puțin, așa știm în prezent) acum 5 milioane de ani, în urma celei mai mari inundații pe care a cunoscut-o omenirea, notează IFLScience.
În prezent, Mediterana este cunoscută pentru temperaturile calde și pentru coasta pitorească, perfecte pentru o relaxare pe plajă. Totuși, acest petec de pe planetă reprezenta, la acea vreme, doar un bazin mare de sare. Dacă am fi trăit la acel moment, am fi putut ajunge din sudul Europei până în Africa de Nord pe jos, doar traversând acest platou masiv de sare.
Nu este clar cum s-a format Marea Mediterană, sau de ce, dar cele mai multe explicații au drept numitor comun mișcările tectonice și scăderea nivelului mărilor.
Cum putea ajunge Irlanda în mijlocul Saharei
Încă din secolul XIX, gânditorii ambițioși au visat că ar putea crea un astfel de eveniment și în Sahara: să transforme un deșert mare într-un ținut luxuriant. Unul dintre ei a fost inginerul scoțian Donald Mackenzie, care a propus inundarea bazinului El Djouf în 1877. El susținea că un canal lung de 644 kilometri, din Maroc și până în Sahara, ar putea crea o mare în interiorul deșertului de aproximativ 155,400 kilometri pătrați. Cam cât dimensiunile Irlandei.
Ideea a apărut și mai târziu, în secolul XX, Egiptul cochetând adesea cu această posibilitate.
Totuși, niciuna dintre aceste intenții nu a fost dusă până la capăt. Acest lucru demonstrează că, momentan, inundarea unui deșert pare o idee care tentează însă, cu siguranță, până acum s-a dovedit a fi un scenariu demn de filmele științifico-fantastice.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Cum se numește vântul uscat și fierbinte care străbate deșertul Sahara?
Motivul pentru care fermierii creează grădini circulare în deșertul Sahara
Un meteorit care s-a prăbușit în deșertul Sahara este mai vechi decât Pământul
Urmele preistorice de „mâini de copii” nu sunt ceea ce par a fi