Sunetele produse de unul dintre cele mai mari organisme de pe Pământ
Acum putem auzi unul dintre cele mai mari și mai vechi organisme de pe Pământ șoptind prin tremurul unui milion de frunze care răsună prin rădăcinile sale.
Pădurea alcătuită dintr-un singur copac numit Pando (în latină „Eu mă răspândesc”) are 47.000 de tulpini, toate cu același ADN, care se varsă dintr-un sistem de rădăcini comune, pe o suprafață de 40 de hectare din Utah, SUA. Aici, acest plop tremurător (Populus tremuloides), mascul singuratic, a crescut treptat și a devenit un masiv de 6.000 de tone de viață, potrivit Science Alert.
După posibil 12.000 de ani de viață pe Pământ, această plantă masivă, ale cărei tulpini asemănătoare cu cele ale unui copac se ridică până la 24 de metri, are cu siguranță multe de spus. Iar acum, noi înregistrări ne permite să „o auzim” ca niciodată până acum.
Sunetul vibrant emis de milioane de frunze
„Descoperirile sunt ispititoare. Deși a început ca artă, vedem un potențial enorm de utilizare în știință. Vântul, convertit în vibrații (sunet) și călătorind prin sistemul de rădăcini ar putea, de asemenea, să dezvăluie funcționarea internă a vastului sistem hidraulic ascuns al Pando într-un mod nedistructiv”, a spus Lance Oditt, fondatorul organizației „Friends of Pando” („Prietenii lui Pando”).
Artistul de sunet Jeff Rice a plasat experimental un hidrofon în interiorul unei ramuri și l-a coborât până la rădăcinile copacului, fără să se aștepte să audă prea multe. Sunetele pot fi ascultate AICI.
„Hidrofoanele nu au nevoie doar de apă pentru a funcționa. Acestea pot capta vibrații și de pe suprafețe precum rădăcinile, iar când mi-am pus căștile, am fost surprins instantaneu. Se întâmpla ceva. Se auzea un sunet slab”a spus Rice într-un comunicat.
În timpul unei furtuni, acest sunet a crescut – dispozitivul a captat un zgomot sinistru și grav.
„Ceea ce auziți, cred, este sunetul a milioane de frunze din pădure, care vibrează în copac și trece prin ramuri, până în pământ”, a explicat Rice atunci când și-a prezentat înregistrările la cea de-a 184-a reuniune a Societății de acustică din America și a fost relatat de The Guardian.
Sunetele ar putea fi folosite pentru documentarea sănătății mediului
Astfel de sisteme de rădăcini comune sunt obișnuite în cazul frasinilor coloniali, dar mărimea și vârsta lui Pando îl fac unic. În timp ce plopii tremurători se pot reproduce prin semințe, rareori cresc din acestea, deoarece polenizarea este rară. Marii arbori de plop tremurător sunt de obicei de un singur sex, fiind clone ale aceluiași individ.
„Sunetele sunt frumoase și interesante, dar, din punct de vedere practic, sunetele naturale pot fi folosite pentru a documenta sănătatea unui mediu. Acestea sunt o înregistrare a biodiversității locale și oferă o bază de referință care poate fi măsurată în raport cu schimbările de mediu”, a spus Rice.
Rice a înregistrat, de asemenea, frunzele, scoarța și ecosistemul înconjurător din Pando.
„Friends of Pando intenționează să folosească datele colectate ca bază pentru studii suplimentare privind mișcarea apei, modul în care rețelele de ramuri sunt legate între ele, coloniile de insecte și adâncimea rădăcinilor, toate acestea fiind lucruri despre care știm foarte puțin în prezent”, a spus Oditt.
Pando este în pericol din cauza activităților umane
Din păcate, acest copac magnific se deteriorează, ceea ce îi face pe cercetători să fie îngrijorați că zilele lui Pando și ale întregii vieți forestiere pe care o susține sunt numărate. Activitățile umane, inclusiv defrișările și sacrificarea prădătorilor care mențin numărul de ierbivore, devorează această ființă străveche.
Înregistrările au fost prezentate în cadrul celei de-a 184-a reuniuni a Societății de acustică din America.