Un trio de biologi marini de la Universitatea din Australia de Vest a descoperit că rechinii-balenă încetinesc pentru a le permite cercetătorilor să răzuie copepodele din zone sensibile.
În studiul lor, raportat în jurnalul Fishes, Brendon Osorio, Grzegorz Skrzypek și Mark Meekan au observat că în ultimii ani, rechinii-balenă au devenit mai cooperanți pe măsură ce cercetătorii încearcă să colecteze mostre de paraziți.
Oamenii de știință marini colectează de mulți ani mostre de piele și/sau paraziți de la rechinii-balenă. Rechinii reprezintă cel mai mare pește viu cunoscut și cea mai mare vertebrată vie care nu este un mamifer.
Sunt rechini, nu balene, și și-au primit numele datorită dimensiunii lor; cea mai mare dimensiune confirmată este de 18,8 metri lungime. Acești rechini se hrănesc prin filtrare și, prin urmare, prezintă un risc mic de a mușca. Cu toate acestea, dimensiunea lor mare prezintă un risc de rănire a altor creaturi care se aventurează prea aproape.
Oamenii de știință îi studiază pentru a afla mai multe despre ei și despre mediul în care trăiesc, marea deschisă.
Cercetătorii studiază acești rechini de aproape un deceniu, colectând mostre de piele și de țesut pentru a afla mai multe despre ce mănâncă rechinii și cât de adânc se scufundă aceștia. În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit că ar putea obține aproximativ aceleași date prin colectarea copepodelor (un tip de crustaceu mic, parazit) care aderă la pielea rechinilor.
Ei au remarcat, de asemenea, că remorele, care se agață de rechini, fac acest lucru pentru a mânca copepode, dar tind să curețe copepodele doar de pe părțile plate și ușor de atins ale pielii. Copepodele care se agață de zonele din jurul gurii și ale aripioarelor sunt lăsate intacte. Din acest motiv, cercetătorii au început să vizeze acele zone folosind un mic cuțit de plastic pentru a elimina și a pune în pungă paraziții, relatează Phys.org.
Odată cu trecerea timpului, cercetătorii au adunat mostre de la același rechin de mai multe ori, iar rechinii păreau să-și amintească cu drag de întâlniri: atunci când cercetătorii se apropie, rechinii-balenă încetinesc ritmul de înot și, în unele cazuri, se opresc complet, ajutându-i pe cercetătorii să-și facă munca.
Oamenii de știință sugerează că îndepărtarea paraziților reduce iritația și face înotul mai eficient pentru rechini.
Test de cultură generală. Ce culoare are pielea urșilor polari?
O specie de pești își poate recunoaște imaginea în oglindă, arată un studiu