Smoking Hills: ce alimentează dealurile care fumegă din Canada?
Smoking Hills din Canada ar putea părea a fi produsul activității vulcanice sau al forțelor geotermale ciudate aflate adânc sub suprafața Pământului, dar peisajul este de fapt rezultatul unei reacții chimice care se desfășoară de mii de ani.
Această priveliște infernală se găsește pe coasta de est a Capului Bathurst, în Teritoriile de Nord-Vest ale Canadei, nu departe de Oceanul Arctic.
Fumul este creat de auto-combustia spontană a șisturilor bituminoase din straturile stâncii. Mineralele sulfurice, cum ar fi „aurul proștilor” (pirita) și depozitele de lignit, reacționează la aer atunci când părți ale stâncii sunt erodate, arzând și producând un flux constant de fum.
Ca urmare a acestei reacții, în zona înconjurătoare este pompat mult dioxid de sulf, făcând aerul toxic și greu de respirat. De asemenea, zona este presărată cu bazine de apă roșu-rubinie, incredibil de acidă și bogată în sulf. Având în vedere substanțele implicate, nu este de mirare că locul miroase a ouă putrezite.
Cum este descris Smoking Hills de către cercetători?
„Este precum iadul pe Pământ. Totul este absolut oribil”, a declarat Steve Grasby, cercetător la Geological Survey of Canada, care studiază geochimia rocilor sedimentare.
„Pământul este foarte fierbinte. Este negru. Peste tot este negru. E un fel de noroi adânc prin care treci. Așa că simți că vei rămâne blocat în acest pământ noroios fierbinte. Și iese foarte mult fum. Se aud sunete puternice, de abur. Și există și acest miros puternic de hidrogen sulfurat”, a spus el, citat de IFL Science.
„Trebuie să porți toate aceste echipamente de protecție, altfel îți vei arde ochii și gâtul. Probabil că te-ar ucide instantaneu dacă te-ai apropia prea mult de aceste locuri”, a adăugat Grasby.
O reacție chimică începută cu mii de ani în urmă
Nu este clar de cât timp iese fum din Smoking Hills, dar Grasby spune că reacția a început probabil cu circa 7.000-10.000 de ani în urmă, atunci când ghețarii s-au retras din zonă și au dezgropat această suprafață de stâncă.
Stâncile au apărut în cultura indigenă timp de secole, dar au fost documentate pentru prima dată de europeni în 1826, în timpul călătoriilor exploratorului britanic John Franklin. În 1850, exploratorul irlandez Robert McClure și echipajul său au pornit din Arctica canadiană în căutarea marinarilor din expediția Franklin, pierdută. Când au văzut acest fum, se spune că au fost bucuroși, crezând că au identificat un semnal de fum de la echipajul pe care îl căutau. Din păcate, s-au înșelat grav.
Acest peisaj ciudat ar putea părea a fi nimic mai mult decât o curiozitate, dar oamenii de știință au studiat îndeaproape acest mediu și cred că caracteristicile sale ar putea ajuta la dezvoltarea înțelegerii despre potențialul planetei Marte de a găzdui viață extraterestră.
Vă recomandăm să citiți și:
Copacii înclinați întotdeauna spre ecuator, indiferent de locul în care cresc
Algele din gheața arctică, puternic contaminate cu microplastice
Marea Neagră a făcut cândva parte din cel mai mare lac din lume
Cum au ajuns Munții Anzi atât de mari? Cercetătorii le-ar fi aflat secretul