Poluarea luminoasă afectează reproducerea coralilor
Un efect secundar nedorit al electricității care ajută omenirea să funcționeze non-stop este poluarea cauzată de numărul tot mai mare de lumini pe timp de noapte. Aceasta afectează observarea stelelor, derutează țestoasele marine atunci când eclozează și, nu în ultimul rând, poluarea luminoasă afectează reproducerea coralilor.
Poluarea luminoasă din orașele de pe coastă poate păcăli recifele să se înmulțească în afara perioadei optime, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications.
„Coralii sunt esențiali pentru sănătatea oceanului global, dar sunt din ce în ce mai deteriorați de activitatea umană. Acest studiu arată că nu doar schimbările din oceane îi afectează, ci și dezvoltarea continuă a orașelor de coastă, pe măsură ce încercăm să găzduim populația globală în creștere”, a spus Thomas Davies, coautor al studiului și ecologist de conservare la Universitatea din Plymouth (Regatul Unit), într-un comunicat.
Poluarea luminoasă afectează reproducerea coralilor
Ciclurile lunii fac ca coralii să producă ovule. În timpul acestor evenimente, sute de ovule sunt eliberate în anumite nopți ale anului. Aceste nopți sunt esențiale pentru menținerea și recuperarea recifelor de corali după albirea în masă sau alte evenimente adverse.
Folosind o combinație de observații ale depunerilor de ovule și date privind poluarea luminoasă, o echipă internațională de cercetători a arătat că poluarea luminoasă afectează reproducerea coralilor în sensul că aceștia depun ovule cu aproximativ una până la trei zile mai aproape de luna plină, în comparație cu recifele care nu sunt expuse la lumină artificială noaptea.
Dacă coralii eliberează ovule în nopți diferite, acestea au șanse mai mici să fie fertilizate și să supraviețuiască pentru a produce corali adulți. Creșterea populației de corali este necesară mai mult ca niciodată după evenimente tulburătoare precum albirea.
Cât de extinsă este problema?
Studiul actual se bazează pe cercetări din 2021 care au cartografiat zonele oceanului care sunt cele mai afectate de poluarea luminoasă. S-a descoperit că la 3,2 metri adâncime, peste 7 milioane de mile pătrate de ocean de coastă sunt expuse la lumină artificială noaptea.
„Acest studiu subliniază și mai mult poluarea cu lumină artificială ca factor de stres al ecosistemelor de coastă și marine, impactul asupra diferitelor aspecte ale biodiversității abia acum fiind descoperit și cuantificat”, spune Tim Smyth, coautor și biogeochimist la Laboratorul Marin Plymouth.
Echipa și-a asociat noile date cu un set de date global reprezentând 2.135 de observații de reproducere a coralilor efectuate în ultimii 23 de ani. Ei au văzut că lumina artificială din timpul nopții este posibil să avanseze declanșatorii pentru depunerea ovulelor creând o iluminare falsă între apus și răsărit în nopțile de după luna plină.
Poluarea luminoasă afectează reproducerea coralilor. Care sunt cele mai afectate regiuni?
Studiul a analizat regiunile de coastă din întreaga lume, dar recifele de corali din Marea Roșie și din Golful Persic sunt cele mai afectate de poluarea luminoasă. Aceste linii de coastă au fost puternic dezvoltate în ultimii ani, punând în pericol recifele din apropierea țărmului.
„În ciuda provocărilor prezentate de lumina artificială, coralii din Golful Eilat/Aqaba sunt cunoscuți pentru toleranța lor termică și capacitatea de a rezista la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, o perturbare a momentului de reproducere a coralilor poate duce la o scădere a noilor recruți de corali și la o reducere a populației”, a declarat Oren Levy, coautor și ecologist marin la Universitatea Bar-Ilan (Israel).
Cele mai simple metode de reducere a poluării luminoase
Câteva metode individuale de reducere a poluării luminoase, în special pentru cei care locuiesc de-a lungul coastei, includ eliminarea iluminatului pe timp de noapte acolo unde nu este neapărat necesar pentru siguranța publică, eliminarea tuturor luminilor inutile și trecerea de la luminile albe la lumini roșii atenuate, care sunt mai puțin intense.
„Prin implementarea măsurilor de limitare a poluării luminoase, putem proteja aceste habitate vitale și putem proteja viitorul oceanelor lumii. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că păstrăm biodiversitatea planetei și menținem un mediu sănătos și durabil pentru generațiile viitoare”, a spus Levy.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. În care ocean găsim Triunghiul Bermudelor?
Sitarii au cele mai albe pene măsurate vreodată
Cel mai mare prădător terestru din lume își pierde habitatul odată cu topirea gheții