Limbajul primitiv al cimpanzeilor, descoperit cu ajutorul unui șarpe fals
Pielea de șarpe montată pe un fir de pescuit a fost instrumentul folosit pentru a descoperi ceea ce ar putea fi limbajul primitiv al cimpanzeilor sălbatici din Uganda.
Designul experimental complicat le-a permis cercetătorilor să vadă ce combinații de strigăte de alarmă au făcut cimpanzeii atunci când un „șarpe” era în apropiere și dacă ordinea specifică a strigătelor a provocat un răspuns diferit. Ei au descoperit că sunetele au fost deosebit de eficiente atunci când erau într-o anumită ordine, demonstrând potențial că există sintaxă la primatele sălbatice.
Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea din Zurich (Elveția), care cunoșteau două tipuri de sunete la cimpanzei: „waa” și „huu”. „Waa” le semnalează altor cimpanzei să vină în ajutor, în timp ce „huu” sunt făcute atunci când un individ are parte de un șoc.
Pentru a testa dacă modul în care aceste sunete au fost combinate a modificat comportamentul cimpanzeilor, cercetătorii au efectuat o serie de teste de prezentare a șarpelui și de redare a sunetelor.
Limbajul primitiv al cimpanzeilor, testat folosind un șarpe
Din motive de ușurință și de etică, oamenii de știință au păcălit cimpanzeii folosind un șarpe fals alcătuit din pielea unui piton mort (Python sebae) atașată de un fir de pescuit, astfel încât să se poată mișca. Șarpele fals a fost apoi plasat în fața cimpanzeilor sălbatici pentru a vedea ce sunete scot aceștia și s-a observat că animalele combinau sunete și că tipul de combinație a influențat răspunsul celorlalți, scrie IFL Science.
În testele cu sunete, cercetătorii au redat fie un singur „waa”, fie un singur ”huu”, fie o combinație a acestora pentru a observa se modifică vigilența cimpanzeilor. Oamenii de știință au văzut că mai mulți cimpanzei s-au alăturat „apelantului” atunci când un „waa” a fost urmat de un „huus”, care a fost combinația care a declanșat, de asemenea, cel mai puternic răspuns în ceea ce privește durata privirii.
La ce folosește acest limbaj?
Limbajul primitiv al cimpanzeilor este esențial pentru aceștia, deoarece șerpii sunt o amenințare potențial fatală pentru ei, dar sunt foarte buni la camuflarea în mediu. Ca atare, sunetul de alarmă poate menține grupul în siguranță, iar înțelegerea anumitor chemări poate face diferența dintre viață și moarte.
Faptul că o combinație specifică de sunete pare să provoace cel mai puternic răspuns la aceste animale sălbatice are implicații fascinante pentru înțelegerea limbajului, deoarece se pare că sensul este cel mai puternic atunci când „frazele” potrivite sunt folosite împreună. Cercetătorii compară acest lucru cu un om care spune „pericol” și „vino aici”.
„Descoperirile noastre sunt interesante deoarece se aseamănă izbitor cu structurile sintactice compoziționale, un semn distinctiv al limbajului, în care sensul frazelor mai mari este derivat din sensul părților individuale”, au scris ei.
„Aceste rezultate indică faptul că receptorii nu au răspuns pur și simplu la fiecare sunet în mod independent, ci mai degrabă păreau să extragă o semnificație specifică din combinația de sunete derivată prin combinarea informațiilor codificate în ambele sunete individuale”, continuă cercetătorii.
Fundamentele sintaxei ar putea fi mai vechi din punct de vedere evolutiv
Nu se știe exact modul în care combinația influențează semnificația sunetelor individului, deoarece ar putea fi spuse două lucruri deodată sau ar putea fi un mijloc de a crește urgența unuia singur.
În ambele cazuri, autorii studiului au concluzionat că demonstrează utilizarea combinației de sunete la cea mai apropiată rudă vie a noastră și sugerează că „fundamentele sintaxei pot fi vechi din punct de vedere evolutiv și pot fi prezente în forme mai simple în ultimul strămoș comun al cimpanzeilor și al oamenilor”.
Studiul este publicat în Nature Communications.
Vă recomandăm să citiți și:
Secretul celor mai longevive și bizare rozătoare a fost elucidat
Șopârlele Gecko își recunosc propriul miros, arată noi experimente
Noi specii de păianjeni au fost descoperite în peșterile din Israel
Creierul caracatițelor funcționează după modele nemaivăzute până acum