Oamenii de știință au descoperit gândacul care folosește unelte, supranumit „insecta asasină”, într-o tehnică de vânătoare creativă și mortală în care se acoperă meticulos într-o rășină lipicioasă ca mijloc de a prinde mai eficient prada.
Un studiu despre acesta a fost publicat în Biology Letters.
Conform studiului, insecta asasină folosește o rășină specifică dintr-o iarbă nativă australiană numită spinifex.
„Utilizarea uneltelor de către animale este un fenomen complex și rar, în special la insecte. S-a sugerat utilizarea instrumentelor la insectele asasine deoarece mai multe specii aplică rășini vegetale adezive pe corpul lor, despre care s-a presupus că funcționează în îmbunătățirea prinderii prăzii”, se arată în cercetare.
Pentru a testa măsura în care gândacul care folosește unelte face acest lucru, cercetătorii australieni au observat insectele în sălbăticie, precum și în captivitate, luând 26 de insecte asasin diferite din exterior și punându-le într-un borcan de sticlă cu una dintre două prăzi: muște sau furnici.
După cum notează Science Direct, muștele sunt deosebit de greu de prins. Conform studiului, insectelor asasine acoperite cu rășină le-a fost mult mai ușor să prindă muște decât omologilor lor fără lipici: dintre cele 26 de insecte, cele cu rășină au avut cu 26% mai mult succes în a prinde prada înaripată.
„Am studiat interacțiunile de prădare ale insectelor asasin lipsite de rășină și pe ale celor echipate cu rășină (Gorareduvius sp.) și am descoperit că aplicarea rășinii ca unealtă oferă un avantaj clar insectelor asasin”, se arată în studiu.
„Gorareduvius sp. poate fi astfel considerat un utilizator de unelte și, din moment ce acest comportament a fost prezent la toți indivizii, inclusiv la nimfele proaspăt eclozate, utilizarea uneltelor poate fi considerată stereotipată”, scriu cercetătorii.
Și aparent, conform observațiilor oamenilor de știință, utilizarea rășinii spinifex nu este un comportament învățat, deoarece chiar și nimfele proaspăt eclozate au fost văzute acoperindu-se cu substanța asemănătoare adezivului, subliniază Futurism.
„Gândacii-asasin au manipulat un element de mediu (rășina), scoțându-l din contextul său obișnuit și aplicându-l pe corpul lor, obținând astfel un avantaj selectiv pentru capturarea îmbunătățită a prăzii”, au concluzionat cercetătorii.
Somonul poate fi un bun îngrășământ pentru plante și ecosisteme, arată un studiu
Ce dezvăluie ADN-ul crocodililor despre era glaciară?
O nouă colonie de pinguini imperiali a fost depistată din spațiu