Sunete îngrozitoare, auzite pe timp de noapte de cei care escaladează Everestul
Aflat la o înălțime de 8,848 de metri deasupra nivelului mării, Everest este cel mai înalt vârf al planetei. După ce a făcut peste 300 de victime până în prezent, escaladarea acestui munte este deja un concept descurajator, la care se adaugă și sunetele înfiorătoare pe care le scoate noaptea.
Un documentar în exclusivitate pentru Netflix, Aftershock: Everest and the Nepal Earthquake, detaliază urmările cutremurului din Nepal din 2015, care a ucis aproape 9.000 de oameni. În documentar apare Dave Hahn, un lider de expediție experimentat, care a ajuns de 15 ori pe vârful Everest.
În timp ce soarele apune pe munte, Hanh vorbește despre zgomotele pe care le scoate Everestul.
„Îl poți auzi pocnind, poți auzi gheața și rocile prăbușindu-se în diverse locuri din jurul văii”, spune Hanh.
Everestul „pare să prindă viață noaptea”
Până la publicarea unui studiu din 2018, nimeni nu știa de ce muntele părea să prindă viață noaptea și ce anume provoca aceste sunete bruște și asurzitoare, care puteau fi auzite de la sute de kilometri distanță.
Pornind la drum în 2017, o echipă de cercetători din Nepal și Japonia a început să studieze activitatea seismică glaciară din Himalaya. În timpul drumeției de peste o săptămână, echipa și-a făcut tabăra pe un ghețar și a observat zgomotele ciudate care începeau la căderea nopții, scrie IFL Science.
„Am auzit acest bum puternic”, a descris atunci glaciologul și autorul principal al studiului, Evgeny Podolskiy, într-o declarație. „Am observat că ghețarul nostru se sparge, sau explodează cu fisuri noaptea”.
„Am auzit acest bum puternic”
În urma unor investigații suplimentare din partea echipei, rezultatele cercetării lor au concluzionat că zgomotele au fost cauzate de „fracturarea termică nocturnă”. Aceasta descrie efectele pe care schimbările de temperatură le au asupra mișcărilor și, la rândul lor, asupra sunetelor produse de ghețari.
Ghețarii precum cel pe care s-a stabilit echipa sunt mai expuși la intemperii decât omologii lor acoperiți de resturi, provocând contracții termice extinse pe măsură ce suprafețele lor se răceau.
Acest lucru, la rândul său, provoacă fracturi aproape de suprafață pe ghețarii expuși, care produc sunete puternice de crăpături care răsună prin lanțul muntos.
De asemenea, s-a constatat că ghețarii subțiri au fost supuși unui risc mai mare de contracție termică, în timp ce ghețarii mai groși au suferit mai puțin stres termic.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un alpinist american a murit într-o expediție pe Muntele Everest
Oamenii au lăsat o „amprentă înghețată” de microbi pe Muntele Everest
Un veteran nepalez, rămas fără ambele picioare, plănuiește să ajungă pe vârful Everest
Test de cultură generală. Câți metri înălțime are Everestul?