Temperatura medie globală este pe cale să crească cu 3 grade Celsius, avertizează un nou studiu

26 04. 2023, 16:00

Omenirea renunță, încet și nesigur, la carbon, dar, conform unui nou studiu, această renunțare este prea lentă pentru a îndeplini obiectivele stabilite în cadrul Acordului de la Paris – tratatul internațional privind schimbările climatice, care are ca scop abordarea încălzirii globale prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Obiectivul Acordului de la Paris este de a limita creșterea temperaturii medii globale „cu mult sub 2 grade Celsius față de nivelurile preindustriale” și de a depune eforturi susținute pentru a menține creșterea sub 1,5 grade Celsius.

Studiul a fost publicat în revista IOPscience.

Eliminarea treptată a cărbunelui ar putea fi o modalitate foarte bună de a realiza un astfel de obiectiv, deoarece oamenii eliberează în prezent aproximativ 15 miliarde de tone de CO2 în atmosferă în fiecare an. Cărbunele reprezintă aproximativ 40% din aceste emisii. Odată ajuns în atmosferă, CO2 poate rămâne acolo timp de secole capturând căldura solară și modificând climatul în întreaga lume, potrivit Science Alert.

Singura țară care este pe drumul cel bun în eliminarea carbonului

Ca parte a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris, multe țări au planuri de eliminare treptată a cărbunelui sau cel puțin de utilizare mai redusă a acestuia. Totuși, autorii noului studiu au afirmat că, în ritmul actual de eliminare treptată a cărbunelui, suntem pe cale să depășim limita de 2 grade stabilită de Acordul de la Paris pentru nivelul maxim de încălzire globală.

În lipsa unor schimbări majore, ne îndreptăm spre 2,5 sau 3 grade Celsius, au avertizat aceștia.

Cercetătorii au analizat planurile a 72 de țări care s-au angajat să elimine treptat cărbunele până în 2050.

Vestea bună este că se poate evita încă o încălzire de 2 grade Celsius, dar, potrivit cercetătorilor, acest lucru ar putea avea loc dacă atât China, cât și India încep să elimine treptat cărbunele în cinci ani.

Utilizarea cărbunelui scade treptat în multe țări, iar după o scădere de 3,1 % în 2020, consumul global de cărbune a crescut cu 1,2 % în 2022, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), împingând utilizarea anuală a cărbunelui la nivel mondial dincolo de opt miliarde de tone metrice pentru prima dată.

Un raport anterior arată că doar Gambia este pe drumul cel bun în eliminarea carbonului.

Reducerea emisiilor de CO2 va salva vieți și va economisi bani

De asemenea, emisiile globale de CO2 sunt în continuare în creștere, revenind de la un nivel minim legat de pandemie în 2020 la noi maxime în 2021 și 2022. Emisiile de CO2 provenite din cărbune au crescut cu 1,6% în 2022, potrivit AIE, iar cărbunele rămâne principalul vinovat pentru creșterea emisiilor de CO2 în general.

„Angajamentele țărilor nu sunt suficiente, nici măcar în rândul celor mai ambițioase țări. În plus, invazia Rusiei în Ucraina riscă să pună în pericol mai multe dintre angajamentele țărilor”, a spus Jessica Jewell, cercetător în domeniul mediului la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Göteborg, Suedia.

Reducerea emisiilor de CO2 va salva vieți și va economisi bani, iar cercetările au arătat că va crea locuri de muncă. Poate că înlocuirea cărbunelui nu este ușoară, dar este mult mai ieftină decât alternativa.

Vă mai recomandăm și: 

Comisia Europeană somează România să aplice legislaţia privind reducerea emisiilor poluante

Italia propune măsuri mai blânde privind reducerea emisiilor de CO2

Ar putea fi lâna regenerabilă răspunsul la poluarea din cauza industriei modei?

Un studiu arată că niciun loc de pe Pământ nu mai este ferit de poluarea aerului