„Avertisment final” de la oamenii de știință: Acționați acum sau va fi prea târziu!
Oamenii de știință au dat un „avertisment final” în privința crizei climatice, pe măsură ce emisiile de gaze cu efect de seră aduc lumea tot mai aproape de punctul fără de întoarcere.
Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC), alcătuit din oamenii de știință de renume ai lumii, a publicat ultima parte dintr-un raport-mamut.
Analiza detaliată a cunoștințelor pe care le deținem despre criza climatică a necesitat ca sute de cercetători să adune mii de pagini în decurs de opt ani, însă totul s-a rezumat la un singur mesaj: acționați acum sau va fi prea târziu.
„Lumea noastră are nevoie de acțiune climatică pe toate fronturile: orice, oriunde, oricând”
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a transmis că „raportul este o chemare la eforturi climatice rapide din partea fiecărei țări și fiecărui sector. Lumea noastră are nevoie de acțiune climatică pe toate fronturile: orice, oriunde, oricând”. Guterres a făcut astfel referire la filmul „Everything Everywhere All at Once” care a câștigat de curând șapte Premii Oscar.
Limbajul raportului este sumbru. Cercetătorii de la IPCC au descris devastarea care s-a produs deja în mai multe regiuni din lume. Vremea extremă cauzată de distrugerea climei a dus la mai multe decese din cauza valurilor de căldură tot mai intense, milioane de vieți și locuințe distruse de secetă și inundații, milioane de oameni care suferă de foamete și „pierderi tot mai ireversibile” pentru ecosistemele vitale.
3 miliarde de oameni trăiesc deja în zone „extrem de vulnerabile”
Cel mai recent capitol al raportului este probabil ultima analiză de acest fel publicată cât timp lumea încă mai are o șansă de a limita creșterea temperaturilor globale la mai mult de 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, pragul dincolo de care pagubele cauzate de omenire asupra climei vor deveni ireversibile.
„Acest raport este cu siguranță un avertisment final pentru [limita] de 1,5 grade Celsius. Dacă guvernele vor continua politicile actuale, bugetul de carbon rămas va fi folosit înainte de următorul raport IPCC”, a explicat Kaisa Kosonen, expert în climă de la Greenpeace International. Următorul raport al IPCC este așteptat în 2030.
Mai bine de 3 miliarde de oameni trăiesc deja în zone „extrem de vulnerabile” la criza climatică, a descoperit IPCC, iar jumătate din populația globală se confruntă acum cu un deficit sever de apă pentru cel puțin o parte din an. În multe zone, raportul a avertizat că deja am atins limita la care ne putem adapta la astfel de schimbări severe, iar extremele meteorologice sunt „un factor tot mai mare de strămutare” pentru oamenii din Africa, Asia, America de Nord, Centrală și de Sud, precum și Pacificul de Sud.
Mai există totuși speranță?
Lumea noastră se încălzește din cauza acumulării de dioxid de carbon și a altor gaze cu efect de seră în atmosferă. Așadar, cu fiecare an în care emisiile continuă să crească, „bugetul de carbon” al omenirii scade, iar asta înseamnă că vor fi necesare reduceri mai drastice în anii următori.
Mai există totuși speranță pentru limita de 1,5 grade Celsius, potrivit raportului. „Acest raport evidențiază nevoia urgentă de acțiuni ambițioase și arată că, dacă acționăm acum, putem avea un viitor sustenabil pentru toți”, a declarat Hoesung Lee, director al IPCC, citat de The Guardian.
Temperaturile au ajuns acum la 1,1 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale. Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor atinge un apogeu și vor fi reduse rapid în anii următori, lumea încă ar mai putea evita cele mai grave efecte.
Standardul de aur pentru guvernele lumii în acest deceniu crucial
Guterres a făcut apel la guvernele lumii să ia acțiuni drastice pentru reducerea emisiilor, prin finanțarea energiei regenerabile. Secretarul general al ONU a mai spus că țările bogate trebuie să încerce să atingă neutralitatea zero în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră „până în 2040”, în loc să aștepte limita de 2050 cu care au fost de acord.
Raportul IPCC nu conține date științifice noi, însă reunește mesaje cruciale din toate studiile precedente pentru a forma un ghid pentru guverne. Următorul raport IPCC este așteptat în 2030, astfel că analiza publicată recent reprezintă standardul de aur pentru guvernele lumii în acest deceniu crucial.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Vegetarienii nu vor rezolva problema schimbărilor climatice, susține Bill Gates
Gustul vinului nu mai este același din cauza schimbărilor climatice
Consecințele schimbărilor climatice. Pământul a devenit un „atlas al suferinței umane”
Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme