Atunci când îți imaginezi o gărgăriță, ai în minte un gândac rotund, roșu, cu buline negre pe spate. De ce au gărgărițele pete?
De ce au gărgărițele pete? Petele unei gărgărițe sunt un avertisment pentru prădători. Această combinație de culori, negru și roșu sau portocaliu, este cunoscută sub numele de colorare aposematică.
Buburuzele nu sunt singurele insecte care folosesc colorarea aposematică pentru a descuraja prădătorii. Aproape orice insectă neagră și roșie/portocalie pe care o puteți găsi le semnalează același lucru prădătorilor: „Stați departe! Am un gust groaznic!”.
Fluturele monarh este probabil cel mai cunoscut exemplu de insectă care folosește o colorare aposematică. Dar petele sunt doar o parte a schemei inteligente de culori a buburuzei.
Gărgărițele produc alcaloizi, substanțe chimice toxice care le fac să fie neplacute pentru păianjeni, furnici sau alți prădători. Când sunt amenințate, gărgărițele emană mici picături de hemolimfă din articulațiile picioarelor, un răspuns neobișnuit cunoscut sub numele de „sângerare reflexă”. Alcaloizii din sânge produc un miros urât, un alt avertisment pentru prădător, conform ThoughtCo.
Cercetările arată că culorile unei gărgărițe arată cât de toxică este aceasta. Buburuzele mai strălucitoare au niveluri mai mari de toxine decât gândacii mai palizi. S-a dovedit, de asemenea, că buburuzele cu culori mai bogate au diete de o mai bună calitate la începutul vieții.
Această corelație sugerează că, atunci când resursele sunt abundente, gărgărița bine hrănită poate investi mai multă energie în producerea de substanțe chimice toxice de apărare și pentru pigmentarea de avertisment.
Deși petele în sine sunt doar o parte a schemei de culori „de avertizare”, numărul de pete de pe o gărgăriță are o semnificație. Unii oameni cred că acestea sunt pete de vârstă și că numărarea lor vă va spune vârsta unei anumite insecte. Aceasta este o concepție comună, dar este greșită.
Dar petele și alte marcaje vă pot ajuta să identificați specia de gărgăriță. Unele specii nu au deloc pete. Deținătoarea recordului pentru cele mai multe pete este gărgărița cu 24 de puncte (Subcoccinella 24-punctata). De asemenea, buburuzele nu sunt întotdeauna roșii cu pete negre. Buburuza Chilocorus stigma este neagră cu două pete roșii.
Oamenii au fost de multă vreme fascinați de gărgărițe și există multe credințe populare despre petele buburuzei. Unii spun că numărul de pete de pe o gărgăriță îți spune câți copii vei avea, în timp ce alții cred că arată câți bani vei primi.
O legendă populară printre fermieri spune că o gărgăriță cu 7 sau mai multe pete prezice o foamete care va veni. O gărgăriță cu mai puțin de 7 pete este semnul unei recolte bune. Gărgărița comună (Coccinella septempunctata) are fix 7 pete.
Caracatițele au un comportament destul de antisocial. Ce au observat cercetătorii?
Test de cultură generală. Ce nu au nevertebratele?
Dropia își tratează singură bolile folosind plante din medicina tradițională
O specie pierdută de porumbel a fost văzută din nou după mai bine de 100 de ani