Condițiile climatice care reduc producția de cafea au devenit tot mai frecvente în ultimele patru decenii. Creșterea temperaturilor cauzate de încălzirea globală ar putea duce la „șocuri sistemice continue” pentru producția de cafea la nivel global, sugerează o nouă cercetare.
Cercetătorii au analizat impactul pe care l-au avut factorii climatici precum temperatura, precipitațiile și umiditatea asupra celor mai mari 12 țări producătoare de cafea, la nivel global, între 1980 și 2020.
Studiul, publicat în jurnalul PLOS Climate a arătat că frecvența „pericolelor climatice”, adică acele condiții suboptime de creștere datorate unor fenomene extreme, cum ar fi temperaturile ridicate, au crescut în fiecare regiune în timpul acelei perioade. Cinci din șase cei mai periculoși ani au apărut între 2010 și 2020, potrivit The Guardian.
Temperaturile optime de creștere pentru două soiuri majore de cafea, arabica și robusta, sunt de la 18 la 22 de grade Celsius și de la 22 la 28 de grade Celsius.
Cercetătorii au constatat că între 1980 și 2020, regiunile de creștere au fost mai predispuse la temperaturi prea scăzute.
„Totuși, clima actuală este caracterizată de condiții prea calde în fiecare regiune”, au constatat aceștia, adăugând că „majoritatea regiunilor producătoare de cafea nu se confruntă niciodată cu temperaturi prea scăzute în sezonul în care cresc”.
Autorul principal al studiului, dr. Doug Richardson, care a finalizat cercetarea în timp ce lucra la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), a declarat că trecerea de la condiții reci și umede la condiții calde și uscate „este un rezultat al schimbărilor climatice”.
„Având în vedere proiecțiile privind schimbările climatice care arată că este probabilă o creștere continuă a temperaturilor la tropice, sugerăm că producția de cafea ar putea aștepta șocuri sistemice continue. Ca și în cazul altor culturi, un risc sistemic pentru comerțul mondial cu cafea este reprezentat de eșecurile sincronizate ale culturilor”, au precizat cercetătorii.
Cercetări anterioare au arătat că suprafața de teren potrivită pentru cultivarea cafelei la nivel mondial s-ar putea înjumătăți până în 2050 din cauza schimbărilor climatice.
„Dacă există un șoc în ceea ce privește oferta de cafea într-un anumit an, dacă nu există suficientă cafea stocată din anii anteriori, atunci ne putem aștepta la o creștere a prețului”, a spus Richardson.
Cei mai mari 12 cultivatori de cafea reprezintă aproximativ 90% din producția mondială. Aceștia includ țări precum Brazilia, Peru și Mexic din Americi. Uganda și Etiopia din Africa și Vietnam și Indonezia din Asia de sud-est.
Migrația timpurie a omului în America, legată de schimbările climatice
Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea
Cum este produsă cafeaua fără cafeină?
Gustul vinului nu mai este același din cauza schimbărilor climatice