Un specimen hibrid de pasăre colibri cu gâtul auriu îi surprinde pe cercetători

07 03. 2023, 14:30

O pasăre colibri, despre care se credea că este o specie nouă, s-a dovedit a fi, de fapt, un hibrid rar, care nu a mai fost semnalat niciodată în știință. Pasărea a ieșit în evidență pentru cercetători deoarece are un gât auriu, trăsătură care a devenit deosebit de ciudată atunci când ADN-ul a dezvăluit că ambii părinți aveau gâtul roz.

Această pasăre bizară a intrat prima dată în vizorul autorului principal al unui nou studiu, John Bates, în timp ce făcea muncă de teren în Parcul Național Cordillera Azul din Peru, care se află pe o creastă exterioară a Anzilor.

Studiul a fost publicat în Royal Society Open Science.

Prima ipoteză a lui Bates a fost că o pasăre cu aspect ciudat ar putea fi o populație distinctă din punct de vedere genetic, ceea ce ar însemna o nouă specie, având în vedere habitatul izolat în care a fost găsită.

Nașterea unui specimen hibrid cu gâtul auriu

„M-am uitat la pasăre și mi-am zis: Chestia asta nu seamănă cu nimic altceva. Primul meu gând a fost că era o nouă specie”, a spus John Bates într-un comunicat.

Cercetătorii au continuat investigațiile asupra păsării la Laboratorul Pritzker al Muzeului Field. Ei au secvențiat materialul genetic provenit de la ambii părinți și au căutat ADN mitocondrial, care este de obicei transmis doar de către mamă. Ceea ce au observat a fost o mare surpriză, potrivit IFL Science.

„Am crezut că ar fi o distincție genetică, dar se potrivea cu specia Heliodoxa branickii la unii markeri, una dintre păsările colibri cu gât roz din aria generală din Peru”, a spus Bates.

Mostrele s-au potrivit, de asemenea, cu o altă pasăre colibri cu gâtul roz, Heliodoxa gularis. Totuși, nu a fost o împărțire 50/50. Ceea ce pare să fi intervenit este faptul că, la un moment dat, în trecutul ancestral al păsării, o pasăre H. branickii s-a împerecheat cu H. gularis. În acest fel, s-a născut un specimen hibrid, care a continuat ulterior să asigure generațiile următoare numai cu H. branickii.

O schimbare de culoare a cărei apariție ar putea dura până la zece milioane de ani

În timp ce atât mama, cât și tatăl ar fi avut gâturile roz, amestecul de pigmenți pe care l-au adus în crearea acelei culori magenta ar fi fost ușor diferit. Iar atunci când se combină într-un descendent hibrid, aceste diferențe subtile pot duce la alte mici modificări care pot avea drept rezultat o diferență mare în ceea ce privește colorația generală.

Hibrizii ca acesta ar putea contribui la gama incredibilă de culori întâlnite la păsările colibri. Cercetătorii prezic că, o astfel de schimbare drastică de culoare ar dura, în mod obișnuit, aproximativ șase până la zece milioane de ani până să apară la o singură specie.

Vă mai recomandăm și: 

De ce au păsările aripi? „Veriga lipsă”, găsită în fosilele de dinozauri

Diversitatea păsărilor a crescut în pădurile arse grav din sudul munților Apalași

O pasăre văzută foarte rar în România, surprinsă în Parcul Natural Lunca Mureșului

Pasărea Dodo ar putea fi „readusă la viață” printr-o tehnică ingenioasă de editare genetică