Cum sunt protejate zebrele de dungile care le acoperă întreg corpul?
V-ați întrebat vreodată de ce au zebrele dungi? Ceea ce cândva părea să fie un caz de camuflaj în alb și negru, explicația pentru modelul izbitor al zebrelor pare să aibă mai mult de-a face cu alungarea muștelor hematofage, adică cele care se hrănesc cu sângele animalelor.
Oamenii de știință și-au îndreptat atenția asupra rolului dungilor pe care le au zebrele. Potrivit unui nou studiu, cercetătorii s-ar putea să fi găsit, cel puțin, o parte din răspuns. Ei au folosit diferite pături cu modele alb-negru, care atrag atenția câtorva complici răbdători.
Cu câțiva ani în urmă, printr-un studiu condus de cercetători de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, s-a constatat că dungile zebrelor erau o protecție destul de eficientă împotriva muștelor care s-ar fi putut hrăni cu sângele lor.
Studiul a fost publicat în Journal of Experimental Biology.
Dungile țin la distanță muștele de cai
Atunci când au pus pături cu diferite modele pe spatele cailor și apoi au filmat comportamentul muștelor de cai în timp ce se apropiau și interacționau cu aceștia, oamenii de știință au reușit să vadă efectele diferitelor modele cu dungi și tablă de șah.
„Știam că muștele cailor nu vor să aterizeze pe obiecte cu dungi. O serie de studii au demonstrat acum acest lucru, dar nu este clar ce aspecte privind dungile le țin la distanță. Este vorba despre subtilitatea dungilor? […]”, a spus ecologistul evoluționist Tim Caro de la Universitatea Bristol, potrivit Science Alert.
Păturile gri au dus la cele mai multe aterizări, iar odată ce culoarea închisă este întreruptă cu puțin alb, muștele devin mai puțin dornice să interacționeze.
Straturile cu triunghiuri negre, mari, plasate în diferite poziții s-au dovedit a fi următorul model cel mai popular printre muște, urmat de straturile cu modele mici de tablă de șah. Dungile au fost cele mai neplăcute pentru muște. În acest context, zebrele par să fie o țintă ocolită de aceste muște.
Un model care aparține doar zebrelor
Pe baza rezultatelor acestui studiu, muștele nu sunt descurajate de niciun fel de efect de iluzie optică sau de polarizarea luminii (anumite părți ale zebrei par mai luminoase). Modelul cu dungi subțiri acționează ca un fel de camuflaj, până la urmă, însă nu împotriva prădătorilor mari, ci a celor mici.
Următoarea întrebare care trebuie dezbătută este de ce zebrele sunt singurele mamifere cu copite, care au dezvoltat acest model special pe corp. Acesta este un aspect care poate fi analizat în viitor.
Vă mai recomandăm și:
Cea mai rară zebră din lume este în pericol din cauza secetei din Kenya
Peștii zebră își pot vindeca inimile bolnave. Iată concluziile unui studiu recent