Deși atunci când ne gândim la mamifere ne imaginăm adesea animale care trăiesc la sol, unele au aripi și acestea sunt singurele mamifere zburătoare.
Liliecii sunt singurele mamifere zburătoare. Există peste 1.100 de specii de lilieci în întreaga lume și toți pot zbura.
Unele specii de veveriță denumite incorect „zburătoare” nu sunt de fapt capabile de zbor, ci doar planează din copac în copac.
De-a lungul timpului, multe animale au evoluat pentru a include locomoția aeriană. Unele dintre ele au reușit acest lucru fie zburând, fie planând. Liliecii sunt singurele mamifere care zboară. Celelalte doar planează de la un copac la altul. Care este diferența dintre cele două?
Zborul propulsat este cunoscut și drept zbor real. Cele mai multe păsări, insecte și lilieci sunt capabile de zbor propulsat. Bătutul din aripi este cel care le face să se mențină în aer.
Evoluția a adaptat aceste animale modificându-le membrele din față în aripi, scurtându-le trunchiul, mărindu-le inima și toracele, îmbunătățindu-le vederea și ușurându-le oasele.
Mulți oameni cred că oposumii și veverițele zburătoare pot zbura. Acest lucru este adesea confuz, deoarece aceste animale au nume care sugerează că pot. Aceste animale nu zboară, ci plutesc pe distanțe scurte și limitate, precizează North American Nature.
Există două tipuri de planare. Primul este folosit de unele păsări precum vulturii; păsările se deplasează într-o coloană de aer care se ridică mai repede decât coboară ele.
Cel de-al doilea tip se numește planare gravitațională. În acest caz, veverițele țintesc direcția în care vor să se îndrepte și folosesc membranele dintre membre ca pe un fel de parașută.
Oasele brațelor și degetelor de liliac sunt subțiri, mai ușoare și lungi. Acestea sunt adaptările majore pentru zbor ale liliacului.
Aripile sunt, de asemenea, acoperite de o membrană subțire numită patagiu. Patagiul este o membrană care leagă membrele anterioare și cele posterioare.
Membrana îl ajută pe liliac să facă manevre în zbor în mod natural și mai rapid decât majoritatea păsărilor. Brațele sunt folosite pentru a susține, întinde și manipula membrana. Pentru a-i permite liliacului să zboare, membrele anterioare s-au dezvoltat sub formă de aripi.
Coarnele de rinocer au devenit mai scurte în ultimul secol
Cum „se joacă” albinele? Un experiment le-a surprins în acțiune!
O nouă specie de bufniță, descoperită în pădurile tropicale din Africa Centrală