Creierul caracatițelor funcționează după modele nemaivăzute până acum
Oamenii de știință au reușit pentru prima dată să pătrundă în creierul caracatițelor care se deplasează liber datorită unei noi abordări care utilizează un dispozitiv implantat. Înregistrările rezultate au scos la iveală mai multe modele diferite de activitate în creier. Unele au reflectat stări anterioare observate la mamifere, în timp ce altele păreau complet străine.
Studierea caracatițelor care se deplasează liber este extrem de dificilă, din cauza faptului că acestea au opt brațe care pot ajunge la 100% din corpul lor.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul Current Biology.
Ca să treacă de acest impediment, cercetătorii au creat un dispozitiv rezistent la apă, care a putut fi implantat înăuntrul caracatițelor, cu electrozi care ating lobul vertical și lobul frontal superior median. Aceste regiuni prezintă un interes deosebit pentru cercetarea creierului, deoarece se crede că sunt responsabile pentru învățarea și memoria vizuală, potrivit IFL Science.
Un nivel ridicat de inteligență
„Dacă vrei să înțelegi cum funcționează creierul, caracatițele sunt animalele perfecte pentru studiat în comparație cu mamiferele. Acestea au un creier mare, un corp uimitor și unic și abilități cognitive avansate, care s-au dezvoltat complet diferit de cele ale vertebratelor”, a explicat dr. Tamar Gutnick de la Unitatea de Fizică și Biologie din cadrul Institutului de Știință și Tehnologie din Okinawa (OIST) din Japonia.
Caracatițele au dezvoltat un nivel ridicat de inteligență, în ciuda faptului că sunt atât de îndepărtate din punct de vedere evolutiv de alte animale inteligente și au crescut într-o lume subacvatică extraterestră. Aceste caracteristici au stârnit curiozitatea cercetătorilor.
Echipa de cercetare a anesteziat caracatițele, astfel încât să introducă implanturile care puteau înregistra date timp de 12 ore. Caracatițele au avut nevoie de cinci minute pentru a-și reveni, iar apoi au început să doarmă, să mănânce și să se miște, totul în timp ce undele lor cerebrale erau înregistrate de dispozitivul implantat.
Cum funcționează creierul caracatițelor?
Rezultatele au arătat modele diferite ale activității creierului, dintre care, unele au părut similare cu cele văzute la mamifere. Totuși, au existat alte modele care nu au mai fost descrise înainte, alcătuite din oscilații lente, de foarte lungă durată.
„Acesta este un studiu cu adevărat esențial, dar este numai primul pas. Caracatițele sunt atât de inteligente, dar în momentul de față știm atât de puține despre cu funcționează creierul lor. Această tehnică înseamnă că acum avem posibilitatea să privim în creierul lor în timp ce îndeplinesc sarcini specifice. Este foarte entuziasmant și puternic”, a spus dr. Tamar Gutnick.
Vă mai recomandăm și:
Cercetătorii de la Harvard au aflat cum s-a dezvoltat atât de bine creierul cefalopodelor
Caracatițele se autodistrug după împerechere, iar cercetătorii au găsit o posibilă cauză
O mănușă inspirată de caracatițe poate ajuta oamenii să apuce lucruri sub apă
Cercetătorii au descoperit specii marine cu diformități asociate unei deversări de petrol din 2010