Oamenii de știință din Ecuador au descoperit o nouă specie de broască de râu, cu ochi roz pal și degete cu pete aurii, care pare desprinsă direct din Pământul de Mijloc. Tocmai de aceea, cercetătorii au numit-o Hyloscirtus tolkieni, după J.R.R. Tolkien, autorul romanelor de fantezie „Hobbitul” și „Stăpânul inelelor”.
„Noua specie de broască are culori uimitoare și ar părea că trăiește într-un univers al fanteziilor, precum cele create de Tolkien”, a declarat într-un comunicat Diego F. Cisneros-Heredia, director al Muzeului de Zoologie al Universității San Francisco de Quito (USFQ), SUA și cercetător asociat al Institutului Național de Biodiversitate din Ecuador.
Cercetătorii au descris broasca din „Stăpânul inelelor” într-un studiu publicat în revista ZooKeys. H. tolkieni are o lungime de 6,5 centimetri și o culoare verde-cenușie. Petele negre îi împânzesc gâtul galben-auriu, burta, flancurile și partea inferioară a picioarelor. De asemenea, degetele broaștei sunt acoperite cu pete negre și dungi largi pe piele.
Creatura se mândrește cu o pereche impresionantă de ochi de culoare roz prăfuit, cu irisuri negre, ceea ce le-a reamintit cercetătorilor de animalele din altă lume, evocate în lumile fantastice ale autorului lor iubit.
Cercetătorii au descoperit H. tolkieni în Parcul Național Río Negro-Sopladora, o zonă, în mare parte nestudiată de páramo (tundră alpină) și de „păduri de nori” (păduri tropical-montane), protejată din 2018 și care acoperă peste 75.000 de hectare. Ca și alte specii de broaște de pârâu, această creatură trăiește în râurile și pâraiele limpezi din Anzii înalți. Mormolocii se maturizează în apropierea stâncilor din apele repezi, în timp ce broaștele adulte de pârâu preferă protecția vegetației luxuriante de pe malurile râurilor, conform Live Science.
„Timp de câteva săptămâni am explorat diferite zone din Parcul Național Río Negro-Sopladora, mergând de la pajiștile páramo, aflate la 3.100 de metri altitudine până la păduri de 1.000 de metri. Am găsit un singur individ din această nouă specie de broască, pe care am considerat-o impresionantă datorită colorației și dimensiunilor mari”, a declarat Juan Carlos Sánchez Nivicela, cercetător asociat la Muzeul de Zoologie al USFQ și la Institutul Național de Biodiversitate.
Expedițiile științifice în această regiune din Ecuador au dus la descoperirea unui număr mare de specii noi începând cu anul 2020.
„Anzii tropicali sunt ecosisteme magice, unde sunt prezente unele dintre cele mai minunate specii aparținând florei, ciupercilor și faunei din lume. Din păcate, puține zone sunt protejate de impactul negativ cauzat de oameni. Defrișările, extinderea nesustenabilă a agriculturii, mineritul, speciile invazive și schimbările climatice afectează grav biodiversitatea Anzilor”, a spus Cisneros-Heredia.
Ca urmare, 57% dintre speciile de amfibieni din Ecuador sunt pe cale de dispariție, potrivit comunicatului.
O nouă specie de șarpe boa pitic a fost descoperită în Amazonul ecuadorian
O broască a călătorit peste 6.000 de kilometri pe un pachet de banane
Toate insectele de pe Pământ, mai grele decât toți oamenii și animalele de fermă din lume