Șerpii aud chiar mai bine decât credeam. Cum reacționează, de fapt, la sunete?

24 02. 2023, 16:00

Un studiu condus de Universitatea din Queensland a descoperit că, pe lângă vibrațiile de la sol, șerpii pot auzi și reacționa la sunetele din aer.

Dr. Christina Zdenek de la Școala de Științe Biologice a UQ, în colaborare cu profesorul Damian Candusso de la QUT, a redat trei frecvențe sonore diferite șerpilor crescuți în captivitate, unul câte unul, într-o cameră izolată fonic, și le-a observat reacțiile.

„Deoarece șerpii nu au urechi externe, oamenii cred de obicei că sunt surzi și că pot simți doar vibrațiile prin sol și în corpul lor”, a declarat dr. Zdenek.

„Dar cercetarea noastră – prima de acest gen care folosește șerpi neanesteziați și care se mișcă liber – a constatat că aceștia reacționează la undele sonore care călătoresc prin aer și, eventual, la vocile umane”.

Studiul a implicat 19 șerpi, reprezentând cinci familii genetice de reptile.

Șerpii nu au urechi externe

„Am redat un sunet care a produs vibrații la sol, în timp ce celelalte două au fost transmise doar prin aer”, a declarat dr. Zdenek.

„Aceasta a însemnat că am putut testa ambele tipuri de auz – auzul tactil prin solzii de pe burta șerpilor și cel aerian prin urechea lor internă”. Reacțiile au depins puternic de genul șerpilor.

„Doar pitonul woma a avut tendința de a se îndrepta spre sunet, în timp ce taipanii, șerpii bruni și mai ales viperele morții au fost mai predispuși să se îndepărteze de acesta”, a declarat dr. Zdenek.

Tipurile de reacții comportamentale au fost, de asemenea, diferite, în special taipanii fiind mai predispuși la reacții defensive și prudente la sunet. Dr. Zdenek a declarat că reacțiile diferite se datorează probabil presiunilor evolutive de milioane de ani, menite să ajute la supraviețuire și reproducere, scrie EurekAlert.

De ce credeau oamenii că șerpii sunt surzi?

„De exemplu, pitonii woma sunt șerpi nocturni mari, cu mai puțini prădători decât speciile mai mici și, probabil, nu au nevoie să fie la fel de precauți, așa că au avut tendința de a se apropia de sunet”, a declarat Dr. Zdenek. ,,Dar taipanii ar putea să trebuiască să se îngrijoreze de prădătorii răpitori și, de asemenea, își urmăresc activ prada, astfel încât simțurile lor par să fie mult mai sensibile”.

Dr. Zdenek a declarat că descoperirile contestă presupunerea că șerpii nu pot auzi sunetele, cum ar fi oamenii care vorbesc sau țipă, și ar putea remodela viziunea asupra modului în care reacționează la sunete.

„Știm foarte puțin despre modul în care majoritatea speciilor de șerpi navighează”, a declarat dr. Zdenek. „Dar studiul nostru arată că sunetul poate fi o parte importantă a repertoriului lor senzorial”.

„Șerpii sunt creaturi foarte vulnerabile, care se ascund în cea mai mare parte a timpului, și avem încă atât de multe de învățat despre aceștia”.

Cercetarea a fost publicată în PLOS ONE.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Noi specii de șerpi, descoperite sub cimitire și biserici din Ecuador

Un exoschelet robotic permite șerpilor să meargă pe patru picioare

Tot mai mulți oameni mușcați de șerpi exotici în Marea Britanie. Ce se întâmplă?

Au șerpii urechi? Răspunsul i-ar surprinde pe mulți