Smochinul care crește cu susul în jos, o ciudățenie pe acoperișul unor ruine antice
În Napoli, Italia, vizitatorii ruinelor din Baiae, care se află în orașul modern Bacoli, vor găsi un peisaj botanic spectaculos. Aici, din tavanul unei peșteri din Parco Archeologico delle Terme di Baia, atârnă un smochin cu susul în jos.
Modul exact în care a apărut smochinul cu susul în jos i-a nedumerit pe botaniști, dar amplasarea lui neobișnuită nu pare să-l încetinească din a crește în continuare (deși în jos) și din a face fructe.
În perioada sa de glorie, vechiul oraș roman Baiae a fost o stațiune plină de viață și la modă pentru clasa conducătoare. Acum parțial sub apă, vastul parc arheologic submarin este descris de arheologi ca fiind cândva Monte Carlo din epoca romană antică, unde aveau case împărați precum Augustus, Caesar și Nero.
Unde se află smochinul cu susul în jos?
În detrimentul lui, orașul Baiae a fost și activ vulcanic. De-a lungul mai multor secole, ondulațiile scoarței terestre din regiune au declanșat activitate hidrotermală și seismică care a făcut ca o mare parte din oraș să alunece sub țărm.
Dar nu avea să se piardă, datorită unui pilot care a observat că ceva neobișnuit se petrecea sub valuri chiar în largul coastei Napoli, în anii 1940. Deși fotografiile făcute de pilot păreau să arate structuri din ocean, au trecut două decenii până când cercetătorii au călătorit în submarine pentru a vedea mai atent ce se întâmplă.
Cum poate fi vizitat situl arheologic?
În timp ce faimosul smochin inversat poate fi văzut printre ruinele romane supraterane de la Parco Archeologico delle Terme di Baia, vizitatorii pot privi și orașul scufundat prin intermediul unor tururi cu barca cu fund de sticlă, plutind pe deasupra vestigiilor arheologice antice.
Aeroportul Internațional Napoli este cel mai apropiat de vestigiile arheologice din epoca romană antică. Odată ajuns în Bacoli, smochinul poate fi găsit vizavi de Templul lui Mercur din Parco Archeologico delle Terme di Baia, scrie IFL Science.
Vă recomandăm să citiți și:
Râși medievali din aur, expuși pentru prima dată după descoperire
Oamenii antici ar fi navigat pe Mediterană în urmă cu 450.000 de ani
Rune misterioase ale vikingilor, descoperite într-un loc neașteptat
Istoria pierdută a domesticirii pisicilor a fost, în sfârșit, deslușită