Cea mai morocănoasă pisică din lume trăiește pe Muntele Everest
Pisica manul, cunoscută drept „cea mai morocănoasă pisică din lume”, a fost semnalată pe Muntele Everest, în estul Nepalului, pentru prima dată în arhiva științifică după ce au fost analizate excrementele speciei. Acestea au indicat o arie extinsă în care pisicile manul s-au răspândit și diversitatea rezultată a hranei.
Imaginează-ți cum ar fi să treci prin chinuri groaznice încercând din răsputeri să ajungi până pe acoperișul lumii, Muntele Everest, doar pentru a fi întâmpinat de privirea deloc prietenoasă a unei pisici manul.
Pisica manul (Otocolobus manul) este cea mai pufoasă felină din lume, celebră pentru expresia morocănoasă și obiceiul adorabil de a-și pune labele sub coadă pentru a le menține calde.
Prezența pisicilor manul, descoperită pe Muntele Everest
În prezent, se pare că privirea critică a pisicii manul ar putea să se răsfrângă asupra numeroșilor turiști care încearcă să urce cel mai înalt vârf din lume, deoarece materialul genetic al speciei a fost identificat în regiune pentru prima dată în înregistrările științifice. Observațiile au fost raportate în Cat News.
Pisicile manul sunt greu de observat în sălbăticie, deoarece sunt animale timide, care se camuflează foarte bine în mediul înconjurător, dar, atunci când au motive bine întemeiate, acestea ies la iveală și pot fi observate.
Iepurele fluierător și nevăstuicile de munte, principală hrană a pisicilor manul
Toate mostrele colectate de la pisici conțineau resturi ale speciei Ochotona roylei, un mamifer asemănător unui șoarece, care reprezintă o sursă de hrană de bază în alimentația pisicilor manul, iar o altă probă conținea resturile nedigerate ale unei nevăstuici de munte, potrivit IFL Science.
„Am colectat mostre din două locuri aflate la șase kilometri distanță, la 5.110 și 5.190 de metri altitudine. Au fost identificate excremente de vulpe roșie (Vulpes vulpes) în același loc cu cele de pisică manul, fapt ce indică o suprapunere a teritoriilor prădătorilor. Aceste descoperiri extind aria de răspândire a pisicii manul în estul Nepalului și adaugă o nouă specie pe lista mamiferelor cunoscute în Parcul Național Sagarmatha”, arată studiul.
Așadar, viitorii alpiniști de pe Everest ar trebui să fie cu ochii în patru. Dacă vă uitați suficient de mult în abis, s-ar putea ca o pisică manul să vă întoarcă privirea.
Vă mai recomandăm și:
Imagini rare cu o pisică sălbatică în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului
Un studiu genetic arată modul uimitor în care pisicile au cucerit lumea. Când au apărut în România
Al doilea cel mai înalt munte din lume a avut cel mai aglomerat sezon din toate timpurile