Castorii accelerează schimbările climatice din Arctica. Fenomenul, observat din satelit
Castorii accelerează schimbările climatice din Arctica, cucerind tundra din Alaska și transformând complet apele.
Schimbările sunt atât de bruște și drastice încât sunt clar vizibile din spațiu.
Pe măsură ce tundra arctică se încălzește, plantele lemnoase cresc de-a lungul râurilor și pâraielor, creând habitate perfecte pentru castori.
Atunci când castorii găsesc aceste ape, le transformă în „acasă” făcând ceea ce știu ei cel mai bine: mestecând și cărând lemne pentru a construi baraje, înfundând râurile și pâraiele rapide pentru a face iazuri luxuriante, explică Science Alert.
Castorii accelerează schimbările climatice din tundră
Ceea ce a fost odată o linie subțire de apă care traversa tundra a devenit o salbă de iazuri făcute de castori.
„Nu există foarte multe alte animale care să lase o amprentă pe care o puteți vedea din spațiu”, a declarat Ken Tape, ecologist la Universitatea din Alaska Fairbanks, din SUA.
„Un alt astfel de animal este omul. Lucrul amuzant este că oamenii nu ar primi o autorizație pentru a face ceea ce fac castorii acum”, a completat el.
Această invazie a tundrei nord-americane de către rozătoarele cu blană are implicații mixte. Iazurile creează oaze luxuriante care ar putea duce la creșterea biodiversității, în schimb, creându-le, castorii accelerează schimbările climatice.
Tape și colegii săi au evaluat fotografii aeriene începând cu cele din anii 1950 și nu au găsit semne de prezență a castorului în tundra arctică din Alaska. Primele semne ale castorilor au apărut în imaginile din 1980. În imaginile din satelit din anii 2000 și 2010, iazurile de castori s-au dublat.
În total, sateliții arată că în tundră au apărut peste 11.000 de iazuri de castori.
„Tot vestul Alaskăi este acum foarte dens populat cu iazuri de castori”, a spus Tape.
Acest lucru este în concordanță cu ceea ce au observat indigenii din zonă. Situația este evidentă mai ales pe teren, în orașe precum Kotzebue, unde nu existau castori în urmă cu 20 de ani, iar acum sunt peste tot, a spus Tape.
Schimbările sunt vizibile din spațiu
Cercetătorii și-au publicat concluziile în revista Scientific Reports în luna mai 2022. Tape a prezentat cercetarea în decembrie, la reuniunea de toamnă a American Geophysical Union, exact în momentul în care Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere (NOAA) a emis avertismentul anual cu privire la cât de repede cedează Arctica schimbărilor climatice.
Cercetătorul a folosit anterior imagini din satelit pentru a căuta schimbări în vegetație, schimbări lente și subtile în aspectul tundrei.
Așa că a fost uluit când a văzut proiectele de inginerie ale castorilor care transformau complet peisajele din Alaska.
„A fost ca și cum ai lovi ecosistemul cu un ciocan”, a spus el.
Severitatea și viteza amprentei castorilor asupra peisajului, așa cum sunt văzute din spațiu, seamănă foarte mult cu incendiile de vegetație, a spus Tape.
Imaginile din satelit răspund la două întrebări cheie pentru studierea oricărei populații de animale: Unde sunt acestea? Și câte sunt?
Însă poate cea mai importantă întrebare este: cum anume schimbă castorii totul în jurul lor?
Castorii accelerează schimbările climatice, modificând ecosistemul
De la pești și vegetație, până la debitul și calitatea apei, până la toate efectele pe care le-ar putea avea în aval, mai sunt multe de studiat despre modul în care castorii accelerează schimbările climatice.
Iazurile de castori sunt oaze calde în tundra, deoarece apa nemișcată și adâncă reține mai multă căldură decât râurile năprasnice care curgeau înainte.
Tape se așteaptă că aceste zone de iaz vor începe să semene mai mult cu pădurea boreală decât cu tundra. Apa liniștită va atrage probabil păsări de apă și noi specii de pești.
„Dacă îți place Arctica așa cum era cândva, vechea Arctică, atunci castorii sunt răi pentru asta. Dar dacă îmbrățișezi noua Arctică, ei bine, atunci castorii ar trebui să fie favoriții tăi”, a spus Tape.
Dezghețarea permafrostului
Un lucru care este în mod clar de nedorit de la noua Arctică este dezghețarea permafrostului, straturile de sol care în mod normal rămân înghețate pe tot parcursul anului. Permafrostul acoperă aproximativ un sfert din emisfera nordică, inclusiv aproape 85% din Alaska.
Pe măsură ce temperaturile cresc, permafrostul se dezgheață și eliberează gazele cu efect de seră dioxid de carbon și metan în atmosferă.
Acesta este singurul impact al castorului de care echipa lui Tape este sigură: iazurile de castori dezgheață permafrostul din jur, exacerbând criza climatică. Cât de mult, nu este încă clar.
Din ce în ce mai mulți castori se vor răspândi probabil prin tundră în viitor, continuând să se deplaseze spre nord pe măsură ce Arctica se încălzește.
Cea mai nordică fâșie a Alaskăi, la nord de lanțul muntos Brooks, este practic lipsită de castori, a spus Tape. Dar s-ar putea să nu rămână așa pentru mult timp. Populațiile dense de castori sunt chiar de cealaltă parte a munților.
„Tot ce trebuie să facă este să înoate în aval”, a spus Tape.
„Dacă își găsesc habitat acolo, cu alte cuvinte, dacă este suficient de cald, dacă arbuștii sunt suficient de înalți, dacă este suficientă apă neînghețată iarna, atunci vor schimba pentru totdeauna acel loc”, a concluzionat cercetătorul.
Vă recomandăm să citiți și:
Urșii din „capitala mondială a urșilor polari” riscă să moară de foame
„Clătite de gheață” ciudate, observate pe un râu din Scoția
Animalele interacționează mai des în mediile în care trăiesc și oamenii
Ghețarii din Groenlanda s-ar topi de 100 de ori mai repede decât credeau cercetătorii