Femelele unei specii de păsări își pierd inteligența pe măsură ce fac mai mulți pui
Cercetătorii au descoperit ceva ciudat la femelele dintr-o specie de păsări cocoțate (wild southern pied babblers sau Turdoides bicolor), o pasăre mică, cu alb și negru, care se găsește în savana uscată a Africii. Cu cât mai mulți pui au de-a lungul timpului, cu atât mai puțin inteligente par să ajungă, conform unui studiu.
Pe măsură ce aceste păsări îmbătrânesc, produc mai mulți urmași în fiecare an. Între timp, conform unei serii controlate de teste, conduse de cercetători de la Universitatea din Australia de Vest (UWA), abilitatea lor cognitivă este în scădere, conform Science Alert.
Constatările studiului publicat în Proceedings of the Royal Society B, sugerează că inteligența și motivarea vin cu un cost al energiei. La animalele la care energia și resursele sunt limitate, supraviețuirea următoarei generații are prioritate.
Performanța cognitivă la păsări
Performanța cognitivă se referă la abilitatea de a lua informația, de a o procesa și de a se comporta apoi în acord cu aceasta. În cazul acestui studiu, 38 de păsări din specia Turdoides bicolor au fost testate pentru a vedea cât de bine pot învăța să facă asocieri, să se adapteze la schimbările din cadrul experimentelor și să controleze comportamentele contraproductive, cu hrană folosită ca recompensă.
„Analizând datele privind reproducerea, adunate în peste zece ani, am descoperit că indivizii cu performanțe cognitive generale mai scăzute au dat naștere mai multor pui pe an. În mod colectiv, constatările noastre susțin existența unui compromis între performanța cognitivă și succesul reproductiv la o pasăre sălbatică”, scriu în lucrarea publicată Camilla Soravia, biolog evolutiv la UWA, și colegii săi.
Declinul cognitiv, mai des întâlnit la femelele în vârstă
Păsările care s-au descurcat bine la prima sarcină, s-au descurcat, în general, bine la toate celelalte, demonstrând niveluri înalte de performanță cognitivă (GCP). Performanța a variat considerabil la toate păsările de ambele sexe, dar a fost comparativ mai mică în cazul femelelor mai în vârstă.
În același timp, o măsură a succesului reproductiv al femelelor a sugerat că fertilitatea lor tindea să crească cu fiecare an care trecea. La masculi, nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește capacitatea cognitivă între păsările de vârste diferite.
„Din câte știm noi, aceasta este prima dovadă a diferențelor de sex în ceea ce privește declinul cognitiv legat de vârstă la un animal sălbatic”, scriu cercetătorii.
Energia consumată de mame, menită să asigure generația următoarea
După cum subliniază cercetătorii în studiul lor finalizat, reproducerea este competitivă dacă ești o pasăre apartenentă acestei specii. Femelele încearcă să se domine reciproc și se luptă pentru a atrage atenția masculilor, iar loturile de ouă sunt adesea distruse și trebuie să fie depuse din nou.
Acest lucru necesită multă energie. Pe măsură ce femelele îmbătrânesc, s-ar putea ca acestea să depună mai multe eforturi pentru a se reproduce, mai degrabă decât pentru a-și menține sistemul nervos și creierul. Totodată, acest fenomen a fost observat și la fluturi.
Vă mai recomandăm și:
Chiar și păsările au personalitate. Cum le ajută în lupta cu schimbările climatice?
Păsările unice ale planetei sunt la un pas de extincție, arată un studiu îngrijorător
Milioane de păsări au murit în SUA în cel mai grav dezastru zoosanitar
Păsările colibri au cel mai colorat penaj dintre toate păsările cunoscute, arată un studiu