Delfinii sunt cunoscuți ca fiind animale deosebit de inteligente, astfel că motivul pentru care atât de mulți dintre ei, chiar grupuri întregi, ajung să eșueze poate fi derutant. O nouă cercetare sugerează o explicație sumbră, anume delfinii eșuați sunt conduși spre pieire de un lider al grupului care suferă de demență.
În cadrul studiului, publicat în European Journal of Neuroscience, cercetătorii au examinat creierii a 22 de delfini și marsuini eșuați pe țărmurile scoțiene și au descoperit că patru dintre ei prezentau semne ale bolii Alzheimer, întâlnite la pacienții umani.
Printre aceste semne se număra și prezența plăcilor de beta-amiloid, despre care se crede că provoacă sau cel puțin sunt simptomatice pentru boala Alzheimer, potrivit Futurism.
„Acestea sunt constatări importante care arată, pentru prima oară, că patologia cerebrală la odontocetele eșuate este similară cu cea a creierilor umani afectați de Alzheimer”, a spus Mark Dagleish, patologist la Universitatea din Glasgow, Scoția, cel care a coordonat cercetarea.
În cazul oamenilor, boala Alzheimer determină o deteriorare semnificativă a funcțiilor cognitive, înrăutățind vorbirea bolnavului, memoria, recunoașterea celor dragi și abilitatea de a îndeplini sarcinile de bază. Dagleish avertizează împotriva unei comparații directe între simptomele umane și modul în care maladia Alzheimer sau o boală similară se poate manifesta la delfini.
„Deși este tentant să speculăm în această etapă că prezența acestor leziuni ale creierului odontocetelor sugerează că acestea ar putea, de asemenea, să sufere deficite cognitive asociate cu boala Alzheimer la oameni, este nevoie de mai multe cercetări ca să înțelegem mai bine ce se întâmplă cu aceste animale”, a adăugat Dagleish.
Cu toate acestea, descoperirile oferă o credibilitate semnificativă teoriei „liderului bolnav”, care presupune că, deoarece delfinii sunt animale sociale, grupurile sănătoase de delfini sunt conduse la moarte de un lider în declin.
Dar merită menționat faptul că boala Alzheimer nu este pe deplin înțeleasă la oameni, cu atât mai puțin la animalele sălbatice. Chiar și teoria predominantă conform căreia plăcile de beta-amiloid sunt, într-un fel, responsabile pentru această boală pare a fi șubredă, astfel încât vor fi necesare mai multe cercetări pentru un diagnostic definitiv.
Două grupuri de delfini au renunţat la diviziunile sociale, unindu-se pentru prima dată
Ce s-a întâmplat după ce Marina SUA a atașat camere video de mai mulți delfini?
Delfini eşuaţi pe litoralul românesc, probabil din cauza oamenilor, în pline restricţii de pandemie
Delfinii formează structuri sociale și alianțe similare cu cele ale oamenilor