Crocodilii prosperă într-unul dintre cele mai poluate râuri din America Centrală

11 12. 2022, 16:00

Crocodilii din râul Tarcoles prosperă într-unul dintre cele mai poluate râuri din America Centrală, care a devenit canalizare pentru capitala Costa Ricăi.

În fiecare zi, gunoiul și apele uzate din gospodăriile și fabricile din San Jose ajung în râul Tarcoles, care varsă cauciucuri și plastic în mangrovele din jur.

Dar chiar și așa, aproximativ 2.000 de crocodili americani s-au adaptat vieții în râul toxic care mărturisește lupta de decenii a țării cu gestionarea deșeurilor.

Crocodilii din râul Tarcoles trăiesc într-un mediu extrem de toxic

„Este o zonă super-contaminată, dar acest lucru nu a afectat crocodilii din râul Tarcoles”, a spus Ivan Sandoval, biolog la Universitatea Națională din Costa Rica.

„Râul Tarcoles este cel mai poluat râu din Costa Rica și unul dintre cele mai contaminate din America Centrală. Pot fi găsite metale grele, nitriți, nitrați și o cantitate mare de deșeuri umane”, a adăugat expertul în crocodili.

Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), doar aproximativ 5.000 dintre speciile de crocodili, găsite în 18 țări, au rămas în lume după decenii de vânătoare și de pierdere a habitatului.

Organizația listează Crocodylus acutus drept „vulnerabil”, dar spune că numărul său a crescut în ultimii ani. Populația din Costa Rica este „sănătoasă și robustă”.

Într-adevăr, reptilele, care stau la soare și se hrănesc ocazional cu peștii care urcă pe canal dinspre mare, par netulburate de cele aproximativ 150 de tipuri de bacterii despre care Sandoval spune că au fost detectate în râu, scrie Science Alert.

El descrie carnivorele drept „fosile vii” cu capacitatea de a supraviețui în condiții foarte dure.

„Nu au trebuit să schimbe nimic timp de milioane de ani, sunt perfect proiectate”, spune Sandoval.

Pericolul adus de acești crocodili

Sandoval a spus că, din 1980, populația de crocodili din Costa Rica „își revine” și avertizează asupra amenințării venite din partea activităților turistice.

Crocodilii râului reprezintă o atracție majoră pentru vizitatorii străini, care fac excursii cu barca pentru a vedea creaturile de aproape.

Unii hrănesc animalele, ceea ce este interzis, iar Sandoval își face griji că acestea se obișnuiesc prea mult să fie în apropierea oamenilor.

Juan Carlos Buitrago, în vârstă de 48 de ani, care conduce una dintre bărcile turistice, spune că el și alți localnici scot în mod regulat sute de anvelope și deșeuri de plastic din apă.

Buitrago este încântat de fauna râului, cu papagali Macaw care zboară către asfințit, dar își dorește ca compatrioții să nu-i mai polueze „biroul”.

„Nu putem ascunde poluarea”, spune el.

Legile nu sunt respectate

​Costa Rica are acreditări de mediu impresionante, cu o treime din teritoriul său marcat pentru protecție, 98% energie regenerabilă și 53% acoperire forestieră, potrivit agenției de mediu a ONU.

Cu toate acestea, legea nu este întotdeauna aplicată cu strictețe, cum este și cazul râului Tarcoles.

Avocatul și ecologistul Walter Brenes, în vârstă de 34 de ani, a spus că toate regulile și reglementările din Costa Rica „nu rezolvă problema”.

El a spus că țara are nevoie de „politici publice reale, care să vizeze complet protejarea faunei sălbatice”.

Vă recomandăm să citiți și:

David Attenborough, părintele documentarelor despre viața sălbatică

Test de cultură generală. Care este cel mai uscat loc de pe Pământ?

Larvele de țânțari își prind prada într-un mod inedit: își folosesc capul precum un harpon

Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete