Pata maro Septoria ar putea fi numită „răceala comună” a bolilor făcute de plantele de soia, dar asta nu înseamnă că este complet benignă. Boala fungică omniprezentă poate cauza pierderi de randament de 10 până la 27%, potrivit cercetărilor Universității din Illinois, SUA.
Pentru mulți fermieri, răspunsul evident este să riposteze cu fungicid, dar un nou studiu arată că Septoria se poate dezvolta și mai mult după aplicarea fungicidului.
„Atunci când am aplicat fungicidul, majoritatea ciupercilor de pe suprafețele plantelor au scăzut. Dar câteva au crescut, printre care Septoria. A fost foarte surprinzător”, spune Santiago Mideros, profesor asistent în cadrul Departamentului de Științe a Culturii din cadrul Universității din Illinois și coautor al studiului.
Studiul, condus de fosta doctorandă în științe ale culturilor Heng-An Lin, a fost conceput pentru a identifica și urmări micobiomul de soia (colecția de ciuperci care trăiesc pe plantele de soia) în condiții reale de câmp. Cercetătorii au sperat să afle cum interacționează Septoria cu alte ciuperci asociate plantelor și cum le afectează pe toate fungicidul.
Lin și Mideros au inoculat jumătate din răsadurile de soia din testele lor de câmp cu Septoria. Apoi, folosind informații genetice și analize bioinformatice sofisticate, au identificat specii de ciuperci pe frunze pe tot parcursul sezonului, înainte și după aplicarea fungicidului.
„Am ales acest fungicid special, un amestec de fluxapyroxad și piraclostrobin, pentru că este destul de frecvent utilizat în prezent în vestul mijlociu al Statelor Unite. Este ceva ce credem că are relevanță pe teren, conform practicilor actuale de management în soia”, notează Mideros, citat de Phys.org.
Fungicidul a distrus multe ciuperci, dar nu și pe Septoria. Mideros crede că fungicidul a îndepărtat concurenții Septoria, permițându-i agentului patogen să se dezvolte.
Rezultatul surprinzător pune sub semnul întrebării practica obișnuită de aplicare a fungicidelor de protecție a randamentului.
„Pe baza cercetărilor anterioare, știm că atunci când pulverizăm mult fungicid, cum ar fi săptămânal, simptomele Septoria sunt ținute sub control și producția crește. Dar această frecvență de aplicare nu este fezabilă pentru fermieri. Acest studiu este o aproximare mai apropiată a ceea ce fac de fapt producătorii, cu una până la trei aplicații în timpul sezonului”, spune Mideros.
„Nu spun că fungicidul nu va crește randamentul în unele câmpuri. Este posibil. Dar ceea ce obținem din acest studiu este că nu știm exact ce facem când aplicăm fungicide pentru a proteja randamentul. Trebuie să învățăm mult mai multe despre efectele nedorite ale aplicațiilor chimice. Am putea face lucrurile mai eficient dacă am înțelege mai bine toate schimbările aduse sistemelor atunci când facem o aplicare de fungicid”, explică el.
Deși încă se discută dacă producătorii ar trebui să renunțe la fungicid atunci când se luptă cu Septoria, studiul oferă o privire importantă asupra modului în care interacționează micobiomul de soia. Cercetătorii au identificat un total de 3.342 de ciuperci distincte pe cele trei descendențe de soia pe care le-au studiat, unele ciuperci fiind patogene, altele benefice și altele multe ale căror efecte asupra boabelor de soia nu au fost caracterizate.
Știind ce ciuperci se află pe fiecare tip de soia și cunoscând modul în care interacționează acestea, am putea să creăm viitoare instrumente de combatere a bolilor, cum ar fi agenți de biocontrol.
„Unul dintre lucrurile pe care am încercat să le abordăm prin această analiză a fost să vedem ce ciuperci sunt asociate între ele. Dacă găsim tipare în care o ciupercă părea să aibă un efect supresor asupra alteia, aceasta ar putea fi folosită ca agent de control biologic. Am găsit unele asocieri negative, dar nu multe și, din păcate, niciuna cu Septoria”, spune Mideros.
„Dar există mai multe organisme care au o asociere negativă cu alte ciuperci, așa că este ceva ce am putea urmări”, a continuat cercetătorul.
„Există mult interes în găsirea unor practici de management mai durabile și ar putea veni sub formă de bio-fungicide sau manipulări ale microbiomului, care ar putea duce la boli mai puține și producții mai mari”, spune el.
Studiul este publicat în Phytobiomes Journal.
Test de cultură generală. Care parte din plantă desfășoară fotosinteza?
Variabilitatea temperaturii face pădurile mai rezistente la schimbările climatice
Algele din acest lac din Arctica sunt infectate cu virusuri uriașe