Bondarii se joacă, potrivit unei noi cercetări conduse de Universitatea Queen Mary din Londra. Este pentru prima dată când a fost demonstrat un comportament de joc cu obiecte la o insectă, adăugându-se la dovezile tot mai numeroase că albinele pot experimenta „sentimente” pozitive.
Echipa de cercetători a pus la cale numeroase experimente pentru a-și testa ipoteza, care au arătat că bondarii se străduiau să rostogolească bile de lemn în mod repetat, în ciuda faptului că nu exista niciun stimulent aparent pentru a face acest lucru.
De asemenea, studiul a constatat că albinele mai tinere rostogoleau mai multe bile decât cele mai bătrâne, reflectând comportamentul uman al copiilor mici și al altor mamifere și păsări tinere care sunt cele mai jucăușe, și că albinele masculi le rostogoleau mai mult timp decât cele feminine.
Studiul a urmărit 45 de bondari într-o arenă și le-a oferit opțiunile de a merge pe o cale liberă pentru a ajunge la o zonă de hrănire sau de a se abate de la această cale în zonele cu bile de lemn.
Albinele au rostogolit bilele între 1 și, în mod impresionant, de 117 ori pe parcursul experimentului. Comportamentul repetat a sugerat că rostogolirea bilelor a fost recompensatoare.
Acest lucru a fost confirmat de un alt experiment în care alte 42 de albine au avut acces la două camere colorate, una conținând întotdeauna bile mobile și una fără niciun obiect. Atunci când au fost testate și li s-a oferit posibilitatea de a alege între cele două camere, niciuna dintre ele nu conținea bile, albinele au arătat o preferință pentru culoarea camerei asociate anterior cu bilele de lemn.
Configurația experimentelor a eliminat orice idee că albinele mișcau bilele în alt scop decât acela de a se juca.
Cercetarea se bazează pe experimentele anterioare ale aceluiași laborator de la Queen Mary, care au arătat că bondarii pot fi învățați să marcheze un gol, rostogolind o minge spre o țintă, în schimbul unei recompense alimentare.
În timpul experimentului anterior, echipa a observat că bondarii au rostogolit mingi în afara experimentului, fără a primi nicio recompensă alimentară.
Noua cercetare, publicată în Animal Behaviour, a arătat că albinele au rostogolit bilele în mod repetat, fără a fi antrenate și fără a primi hrană pentru acest lucru – a fost un comportament voluntar și spontan – prin urmare, asemănător cu comportamentul de joc observat la alte animale.
Aceasta demonstrează, încă o dată, că, în ciuda dimensiunilor mici și a creierului lor minuscul, sunt mai mult decât niște mici ființe robotizate.
Este posibil ca ei să experimenteze, de fapt, un fel de stări emoționale pozitive, chiar dacă rudimentare, așa cum fac alte animale mai mari, pufoase sau mai puțin pufoase. Acest tip de descoperire are implicații asupra înțelegerii noastre privind sensibilitatea și bunăstarea insectelor și ne poate încuraja să respectăm și să protejăm tot mai mult viața pe Pământ, scrie EurekAlert.
Roiurile de albine ar putea influența vremea, sugerează un studiu
Pesticidele distrug creierul albinelor până când acestea nu se mai pot deplasa în linie dreaptă
De ce mor albinele atunci când ne înțeapă, dar viespile nu?
Albinele pot învăța diferența dintre numerele pare și cele impare