Home » Natură » Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete

Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete

Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.10.2022

Bucătarii sunt nevoiți să-și adapteze rețetele la o lume cu tot mai puțini pești, iar oamenii de știință caută acum alternative, forțați fiind de scăderea îngrijorătoare a vietăților marine. Meduzele sunt o variantă de luat în calcul, deoarece numărul lor a crescut. Însă, marea provocare este ca oamenii să fie dispuși măcar să guste preparatele.

Un mic grup de oameni de știință din Italia au studiat, vreme de 12 ani, meduzele din Marea Mediterană, cercetătorii fiind convinși că acestea ar putea reprezenta alternativa mult căutată. Iar în ultimii șapte ani, au fost cooptați în această cercetare și bucătari, pentru a testa metodele prin care publicul larg să devină interesat de consumarea acestor nevertebrate acvatice.

„Ideea de a mânca meduze nu ne-a trecut niciodată prin cap, deoarece rar întâlnești câte una”, a spus Antonella Leone, unul dintre oamenii de știință care lucrează la studiu. Cu toate astea, după ce acum câțiva ani, Golful Tarento a fost năpădit de un număr uriaș de meduze – mai multe decât în mod obișnuit – Leon s-a întrebat dacă nu ar putea fi folosite.

Meduza, populară în meniurile din China

Însă a convinge italienii să mănânce meduze este ca atunci când i-ai ademeni cu pizza cu ananas: grea misiune. Italienii din sud consumă caracatiță, echinoide și alte fructe de mare, dar meduzele sunt ignorate la scară mare. De altfel, vânzarea meduzelor pentru consumul uman este interzisă în Uniunea Europeană, deoarece legiuitorii încă nu consideră că această creatură marină este sigură, potrivit The Atlantic.

Preocupările de ordin sanitar nu reprezintă o problemă în China, unde acestea fac parte din meniul local de aproape două milenii. Unul dintre preparatele populare este un aperitiv din meduză rece, condimentată cu oțet balsamic, zahăr, sos de soia, condiment cu gust de pui și ulei de susan.

În colaborare cu mai mulți bucătari entuziaști, Leone și echipa ei au început, în 2015, să caute metode de a face meduzele sigure pentru meniurile mediteraneene, dar și gustoase. Iar soluția ar fi una binevenită, întrucât oceanele și mările se confruntă cu o scădere alarmantă a populației de pești, în vreme ce numărul meduzelor pare că a crescut.

Mulți curioși se întreabă dacă meduzele ar putea deveni un preparat culinar sustenabil. Însă întrebarea este, de fapt, dacă pot fi mâncate?

Meduzele fac parte dintr-o categorie amplă a animalelor acvatice, despre care biologii spun că sunt în categoria „zooplanctonului gelatinos”. Unele sunt mici, precum cele din specia Irukandji – extrem de veninoase, iar altele sunt enorme, precum „coama de leu”, care au un diametru de 2 metri, iar lungimea tentaculelor poate ajunge și la 20 de metri.

Meduza trasă la tigaie, rețeta care ar putea încuraja consumul

O problemă întâlnită pe în timpul cercetărilor a fost păstrarea acestor meduze, pentru a fi folosite mai târziu. Cea mai la îndemână metodă a fost deshidratarea folosind aluminiul, metodă inventată în Asia. Dar aluminiul poate fi toxic, iar meduzele tratate cu această substanță nu respectă standardele europene de securitate în alimentație. Astfel, echipa a început să folosească săruri din calciu pentru a usca vietățile proaspete. O altă dificultate a fost faptul că greutatea meduzei scade considerabil, odată gătită, deoarece conține 95% apă, iar după ce aceasta moare, pierde foarte multă cantitate de lichid. De aceea, cercetătorii sunt de părere că cel mai bine este ca meduza să fie consumată proaspătă; dacă nu este posibil, poate fi congelată ori uscată prin metoda sărurilor de calciu.

Membrii echipei au testat meduzele incluzându-le în supe, la paste sau transformându-le în chipsuri prin deshidratare și condimentare. După ce meduza este puțin fiartă, emite un miros de scoici. Alții au marinat meduza în suc de citrice vreme de o oră, apoi au condimentat-o cu ulei de semințe de dovleac pe care au servit-o cu quinoa. Alți bucătari consideră că vietățile trebuie călite, pentru că orice este „prăjit atrage”, deci mulți ar putea da o șansă preparatului mulțumită acestei metode.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință explică de ce ar trebui să începem să mâncăm meduze

Veninul unei meduze gigant este atât de complex încât cercetătorii nu știu ce îl face periculos

Meduzele-cyborg ar putea fi folosite pentru explorarea oceanelor

Pandemia duce la un nou tip de poluare. „Mai multe măști decât meduze în Mediterană”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Elon Musk, acuzat de comunitatea de gameri că trișează la jocurile video
Elon Musk, acuzat de comunitatea de gameri că trișează la jocurile video
Donald Trump are „o fixație” pentru Premiul Nobel pentru Pace
Donald Trump are „o fixație” pentru Premiul Nobel pentru Pace