Cel mai uscat loc de pe Pământ se află în Chile și este posibil să nu fi avut parte de precipitații timp de secole întregi.
Cel mai uscat loc de pe Pământ este deșertul Atacama, care își dispută acest titlu cu unele părți din Antarctica ce au parte de doar câțiva centimetri de precipitații pe an.
Deșertul Atacama este atât de uscat încât munții cu înălțimea de 6.885 de metri nu au ghețari, ceea ce îi face unici în lume, potrivit All the Science.
Așadar, nu există ghețari care să alimenteze cu apă această zonă și astfel, foarte puțină viață poate supraviețui. Unele stații meteo din această regiune nu au avut parte de ploaie de ani de zile, în timp ce o altă stație raportează o medie de un milimetru pe an, potrivit Universe Today.
Studiile au arătat că deșertul Atacama nu a avut parte de precipitații apreciabile între 1570 și 1971, iar unele albii antice par să fie uscate de 120.000 de ani.
La fel ca văile uscate McMurdo din Antarctica, părți din deșertul Atacama au fost comparate cu Marte și, de fapt, au fost folosite pentru a filma scene extraterestre pentru filme științifico-fantastice.
Cel mai uscat loc din tot deșertul Atacama este linia înaltă a crestei de coastă, care nu are parte de nicio ceață marină. Întregul deșert este creat de o umbră pluviometrică cauzată de munții Anzi din vest, care absorb toată umezeala înainte de a ajunge în zonă.
În 1569, Alonso de Ercilla, un soldat spaniol, scria „Spre Atacama, lângă coasta pustie, vei vedea un pământ fără oameni, unde nu este pasăre, nici fiară, nici copac, nici vegetație”. Cel mai uscat loc din deșert este atât de lipsit de viață încât nici măcar un microb nu poate fi detectat în sol.
Test de cultură generală. Din ce munți izvorăște Mureșul?
Urina umană a fost folosită ca îngrășământ pe culturile din Niger. Ce rezultate a avut experimentul?