La mai bine de opt luni de la erupția vulcanului subacvatic de lângă Tonga, pe 14 ianuarie, oamenii de știință încă analizează impactul exploziei violente și descoperă că aceasta ar putea încălzi planeta.
Recent, cercetătorii au calculat că erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apa a aruncat în atmosferă o cantitate impresionantă de 50 de milioane de tone de vapori de apă, pe lângă cantitățile enorme de cenușă și gaze vulcanice.
Această injecție masivă de vapori a crescut cantitatea de umiditate din stratosfera globală cu aproximativ 5 procente și ar putea declanșa un ciclu de răcire stratosferică și încălzire la suprafață – iar aceste efecte ar putea persista în următoarele luni, potrivit unui nou studiu.
Explozia s-a întins pe o distanță de 260 de kilometri și a trimis stâlpi de cenușă, aburi și gaze care s-au înălțat în aer la peste 20 de kilometri, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA).
Marile erupții vulcanice răcesc de obicei planeta prin aruncarea de dioxid de sulf în straturile superioare ale atmosferei terestre, care filtrează radiațiile solare.
De asemenea, particulele de rocă și cenușă pot răci temporar planeta prin blocarea luminii solare, potrivit Corporației Universitare pentru Cercetare Atmosferică din cadrul National Science Foundation.
În acest fel, este posibil ca activitatea vulcanică extinsă și violentă din trecutul îndepărtat al Pământului să fi contribuit la schimbările climatice globale, declanșând extincții în masă cu milioane de ani în urmă.
Tonga a expulzat aproximativ 441.000 de tone de dioxid de sulf. Coloanele vulcanice subacvatice din Tonga au trimis ,,cantități substanțiale de apă” în stratosferă, potrivit Serviciului Național de Meteorologie (NWS).
În cazul vulcanilor subacvatici, ,,erupțiile submarine își pot extrage o mare parte din energia explozivă din interacțiunea dintre apă și magma fierbinte”, care propulsează cantități uriașe de apă și abur în coloana de erupție, au scris oamenii de știință într-un nou studiu publicat în revista Science.
Cercetătorii au analizat cantitatea de apă din coloane prin evaluarea datelor colectate de instrumente numite radiosonde, care au fost atașate la baloane meteorologice și trimise în aer în coloanele vulcanice, scrie ScienceAlert.
Pe măsură ce aceste instrumente se ridică în atmosferă, senzorii lor măsoară temperatura, presiunea aerului și umiditatea relativă, transmițând aceste date unui receptor de la sol, potrivit NWS.
Vaporii de apă din atmosferă absorb radiația solară și o reemit sub formă de căldură. Cu zeci de milioane de tone de umezeală din Tonga acum în derivă în stratosferă, suprafața Pământului se va încălzi – deși nu este clar cu cât de mult, potrivit studiului.
Dar, deoarece vaporii sunt mai ușori decât alți aerosoli vulcanici și sunt mai puțin afectați de atracția gravitațională, va dura mai mult timp pentru ca acest efect de încălzire să se disipeze, iar încălzirea suprafeței ar putea continua ,,în lunile următoare”, au declarat cercetătorii.
Valul creat de erupția vulcanului din Tonga, mai înalt decât tsunamiul care a lovit Japonia în 2011
Erupția vulcanului din Tonga a produs unde de presiune care au testat „limita teoretică”
NASA a anunțat că erupția din Tonga a fost „echivalentă cu sute de bombe Hiroshima”