Fotosinteza este procesul prin care energia luminii este convertită în energie chimică, rezultând oxigen și compuși organici. Care parte din plantă desfășoară fotosinteza?
Care parte din plantă desfășoară fotosinteza?
Se numește cloroplast și este un organit din celulele plantelor și ale anumitor alge, fiind locul în care se produce fotosinteza. Un cloroplast este un tip de plastidă (un organit asemănător unui sac cu o membrană dublă) care conține clorofilă pentru a absorbi energia luminoasă.
Cloroplastele sunt prezente în celulele tuturor țesuturilor verzi ale plantelor și algelor. Cloroplastele se găsesc și în țesuturile fotosintetice care nu par verzi, cum ar fi lamelele maro ale varecului gigant sau frunzele roșii ale anumitor plante.
La plante, cloroplastele sunt concentrate în special în celulele parenchimului mezofilei frunzelor (straturile celulare interne ale frunzei), conform Britannica.
Cloroplastele sunt verzi deoarece conțin un pigment numit clorofilă, care este vital pentru fotosinteză. Clorofila apare sub mai multe forme distincte.
Clorofilele a și b sunt pigmenții majori găsiți în plantele superioare și în algele verzi.
Spre deosebire de majoritatea celorlalte organite, cloroplastele și mitocondriile au cromozomi circulari mici, cunoscuți sub numele de ADN extranuclear.
ADN-ul cloroplastului conține gene care sunt implicate în aspecte ale fotosintezei și în alte activități ale cloroplastelor. Se crede că atât cloroplastele, cât și mitocondriile provin din cianobacteriile libere, ceea ce ar putea explica de ce posedă ADN care este diferit de restul celulei.
Vă recomandăm să citiți și:
Ce beneficii pot aduce algele verzi pentru mediu? Iată cele mai noi descoperiri
Evoluția se întâmplă mult mai rapid decât s-a crezut. Cu cât s-a accelerat procesul?
Tundra siberiană ar putea dispărea până la mijlocul acestui mileniu
De ce stresează atingerea plantele? Un mister vechi de 30 de ani, la un pas de a fi rezolvat