Delfinii masculi formează cele mai mari structuri sociale și alianțe cunoscute, cu excepția oamenilor, a arătat o echipă internațională condusă de cercetători de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.
Aceste relații de cooperare între grupuri cresc accesul delfinilor la resurse.
Oamenii de știință, împreună cu colegii de la Universitatea din Zurich, Elveția și de la Universitatea din Massachusetts, SUA au analizat datele pentru determina structura alianțelor dintre 121 de masculi adulți.
Coautorul principal, dr. Stephanie King, profesor asociat de la Școala de Științe Biologice din Bristol, a declarat: „Cooperarea dintre aliați este larg răspândită în societatea umană și una dintre caracteristicile succesului nostru. Capacitatea noastră de a construi relații strategice, de cooperare la mai multe niveluri sociale, precum ar fi alianțele comerciale sau militare atât la nivel național, cât și internațional, a fost cândva considerat unic pentru specia noastră.”
,,Relațiile de cooperare între grupuri, mai degrabă decât dimensiunea unei alianțe, le permit masculilor să petreacă mai mult timp cu femelele, crescând astfel succesul lor reproductiv”, susține dr. Simon Allen.
S-a considerat că cooperarea între grupuri la oameni este unică și distinge oamenii de strămoșul nostru comun cu cimpanzeii. „Cu toate acestea, rezultatele noastre arată că alianțele între grupuri pot apărea și într-un sistem social și de împerechere care seamănă mai mult cu cel al cimpanzeilor decât cu cel uman”, a spus Richard Connor, profesor la Universitatea din Massachusetts.
Profesorul dr. Michael Krützen, autor al studiului și șef al Institutului de Antropologie de la Universitatea din Zurich, a declarat: „Este rar ca cercetările pe non-primate să fie efectuate de un departament de antropologie, dar studiul nostru arată că informații importante despre evoluția caracteristicilor considerate anterior a fi unic umane poate fi obținută prin examinarea altor animale extrem de sociale.”
Dr. King, citat de PHYS, a concluzionat: „Lucrarea noastră evidențiază faptul că societatea delfinilor, precum și cea a primatelor non-umane, reprezintă sisteme valoroase pentru înțelegerea evoluției sociale și cognitive a oamenilor”.
Ce s-a întâmplat după ce Marina SUA a atașat camere video de mai mulți delfini?
Sute de delfini din Marea Neagră, răniți și uciși de sonare militare
Delfinii își recunosc „prietenii” cu ajutorul gustului urinei. Iată ce arată un nou studiu
Misterul unei boli de piele care omoară delfinii din lumea întreagă a fost, în sfârșit, elucidat