Schimbările climatice amplifică agenții patogeni. Care sunt riscurile la care ne supunem?
Potrivit unui nou studiu, există mai mult de o mie de moduri diferite în care schimbările climatice pot provoca focare de boli infecțioase la oameni.
La analizarea literaturii de specialitate privitoare la 375 de agenți patogeni umani, cercetătorii de la Universitatea Hawaii din Mānoa și de la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA au descoperit că 58% dintre aceste boli au fost, la un moment dat în istoria înregistrată, agravate de pericolele climatice.
Acestea sunt 277 de boli cunoscute pe care trebuie să le urmărim pentru viitoarele focare, iar când luați în considerare toate modurile în care acești agenți patogeni se pot răspândi odată cu schimbările climatice, posibilitățile sunt copleșitoare, indică Science Alert.
Există pur și simplu prea multe infecții și prea multe moduri de transmitere pentru ca societatea să se adapteze la fiecare dintre aceste amenințări simultan. În schimb, spun cercetătorii, cel mai bun pariu al nostru este să luptăm împotriva schimbărilor climatice prin reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Schimbările climatice pot determina noi epidemii
Schimbările climatice determinate de om cresc deja severitatea și frecvența amenințărilor asociate, cum ar fi valurile de căldură, incendiile și inundațiile, în multe zone de pe glob, aducând adesea o varietate de organisme în contact mai strâns cu oamenii. Pentru a înțelege mai bine amploarea problemei, cercetătorii au căutat pe Google Academic mii de articole despre schimbările climatice și bolile infecțioase despre care se știe că afectează societatea umană, cum ar fi Zika, malaria, Dengue, gripa și Ebola.
Echipa a găsit 3.213 exemple empirice în istoria umanității în care schimbările climatice au fost implicate în focare de boli infecțioase. Toate aceste cazuri au fost legate de 286 de agenți patogeni unici, iar 277 dintre aceștia au fost agravați de cel puțin un pericol climatic.
Autorii au mai identificat, 1.006 moduri în care pericolele climatice pot duce la un focar de boală. Furtunile și inundațiile, de exemplu, pot provoca deplasări ale masei care aduc oamenii în contact strâns cu agenți patogeni transmisi prin apă, cum ar fi holera. Incendiile și secetele pot împinge și animalele sălbatice care caută adăpost, apă sau hrană chiar în casele noastre, ducându-și bolile cu ele.
Temperaturile ridicate și precipitațiile pot aduce cu sine patogeni
Temperaturile în creștere și precipitațiile pot extinde gama agenților patogeni, extinzând riscurile de boli transmise de insecte, cum ar fi boala Lyme, Dengue sau malaria. Valurile de căldură cresc, de asemenea, contactul nostru cu apa, pe măsură ce încercăm să ne păstrăm temperatura corpului. Procese similare au loc și în mare. Într-un ocean care se încălzește, de exemplu, înflorirea algelor dăunătoare și bolile sunt mult mai frecvente.
Este mult de luat în considerare. Și aceștia sunt doar agenții patogeni despre care știm. Pandemia COVID-19 a arătat de clar că, cu cât interacționăm mai mult cu alte specii, cu atât este mai mare riscul ca noi boli ajungă la oameni. În plus, pe măsură ce permafrostul se topește, agenții patogeni antici conservați în Arctica înghețată și-ar putea găsi drum în gazdele cărora le lipsește imunitatea pentru a le face față.
Pericolul este mai mare decât pare la o primă privire
„Apariția cu succes a agenților patogeni înghețați în timp ar putea fi privită ca o cutie a Pandorei, având în vedere grupul potențial mare de agenți patogeni acumulați de-a lungul timpului și măsura în care aceștia pot fi noi pentru oameni”, scriu autorii.
De asemenea, este posibil ca unii agenți patogeni să fie întăriți de schimbările climatice. Într-o lume care se încălzește, ciclul de viață al unei boli infecțioase ar putea foarte bine să se accelereze, permițând o reproducere mai mare într-un interval mai scurt de timp. Dacă acel agent patogen se răspândește mai bine vara, atunci, pe măsură ce sezonul se extinde, riscul de infecție va rămâne, de asemenea, mai mult timp.
Nu este clar cum va face față organismul uman dacă focarele de boli infecțioase devin mai frecvente în viitor. Pe măsură ce apărarea sistemului nostru imunitar scade, dușmanii noștri par să se întărească și nu avem timp să ne luptăm cu toți. Într-un moment critic ca acesta, merită să ne amintim că suntem la fel de sănătoși ca lumea în care trăim.
Vă mai recomandăm și:
Un om de știință rus se plânge că ISS este contaminată cu agenți patogeni dezgustători
O nouă amenințare globală. Merele pot găzdui agenți patogeni rezistenți la medicamente
OMS a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni din laboratoarele sale
Topirea gheții din Arctica ar putea scoate la iveală deșeuri nucleare și patogeni mortali