Bazine rare de saramură, aflate la mare adâncime în Marea Roșie, ascund indicii despre schimbările climatice care s-au petrecut în regiune de-a lungul mileniilor.
Aceste bazine ar putea chiar să elucideze misterul originilor vieții pe Pământ, arată un studiu.
Bazinele de saramură sunt lacuri extraordinar de sărate sau „hipersaline” care se formează pe fundul marin. Acestea sunt unele dintre cele mai extreme medii de pe Terra. Chiar și așa, în ciuda chimiei toxice și a lipsei complete de oxigen, acest bazine rare abundă cu viață și ar putea dezvălui indicii despre modul în care a început viața pe Pământ, dar și cum ar putea evolua și prospera viața pe alte planete bogate în apă.
„Înțelegerea noastră actuală este că viața a apărut pe Pământ din adâncurile mării, mai mult ca sigur în condiții anoxice, adică fără oxigen”, a explicat Sam Purkis, autor coordonator al studiului și director al Departamentului de Geoștiințe Marine de la Universitatea din Miami, SUA.
„Bazinele de saramură din adâncuri sunt un analog grozav pentru Pământul timpuriu, și, în ciuda lipsei de oxigen și a faptului că sunt hipersaline, abundă cu o comunitate vastă de așa-numiți microbi extremofili”, a adăugat Purkis.
Aceste bazine ar putea, de asemenea, să dezvăluie descoperiri microbiene care ar putea contribui la dezvoltarea unor noi medicamente, a mai subliniat Purkis.
„Moleculele cu proprietăți antibacteriene și anticancer au fost izolate în trecut din microbii care trăiesc în bazinele de saramură”, a spus acesta.
Din câte știu cercetătorii, Marea Roșie conține cel mai mare număr de bazine de saramură. Acestea apar în urma dizolvării mineralelor depozitate în timpul Miocenului (în urmă cu 23 – 5,3 milioane de ani), atunci când nivelul mării din regiune era mai scăzut decât în zilele noastre, potrivit Science Alert.
Până acum, toate bazinele de saramură din Marea Roșie erau situate la 25 kilometri depărtare de țărm. Acum, oamenii de știință au descoperit primele astfel de bazine în Golful Aqaba, în nordul mării, acolo unde lacurile saline scufundate sunt situate la doar 2 kilometri de țărm.
Cercetătorii au mai avertizat că „ce intră în bazinul de saramură, rămâne în bazinul de saramură”. Având în vedere faptul că saramura nu conține oxigen, bazinul este evitat de animalele care trăiesc pe fundul mării, cum ar fi viermii, moluștele și creveții.
„În mod normal, aceste animale perturbă fundul marin și sedimentele care se acumulează acolo. Nu putem spune același lucru despre bazinele de saramură. Aici, straturile sedimentare care se acumulează pe fundul bazinului rămân incredibil de intacte”, a explicat Purkis.
Borcane recuperate de pe fundul oceanului dezvăluie secretele vinului roman antic
Schimbările climatice afectează un curent din Ocean Atlantic crucial pentru Pământ
Milioanele de epave din oceanele lumii schimbă viața din adâncul apelor