Există anumite abilități pe care odată ce le dobândim, rareori mai trebuie să le reînvățăm, cum ar fi mersul pe bicicletă. Multe studii centrate pe învățare și memoria pe termen lung au în vedere doar câteva specii animale.
Acum, un studiu publicat în Current Biology dezvăluie prima relatare despre memoria pe termen lung la liliecii din specia Trachops cirrhosis.
„Acești lilieci reprezintă un organism model emergent excelent pentru studierea ecologiei senzoriale și cognitive”, a explicat biologul M. May Dixon, autor coordonator al studiului, care tocmai și-a finalizat studiile doctorale la Universitatea din Texas, Austin, SUA. „Învățarea joacă un rol important în viețile lor”, a adăugat Dixon.
Abilitatea liliecilor de a învăța și reține informații înseamnă că, atunci când vânează broaște, principala lor pradă, liliecii nu trebuie să reînvețe în mod continuu sunetele care indică faptul că o broască e bună de mâncat, otrăvitoare sau prea mare pentru a fi cărată.
Dixon și colegii săi au instruit 49 de lilieci sălbatici să reacționeze la soneriile de la telefoanele mobile difuzate la boxe. Liliecii care au reacționat la două dintre sonerii au găsit o recompensă (un pește) pe una dintre boxe de fiecare dată, însă, atunci când au reacționat la alte trei sonerii, liliecii nu au fost niciodată recompensați. Aceștia au învățat rapid că trebuie să zboare la boxe atunci când soneriile indicau o recompensă și să nu reacționeze la celelalte tonuri de apel. Liliecii au fost microcipați și eliberați înapoi în Parcul Național Soberania din Panama.
Cercetătorii au capturat din nou opt liliecii instruiți, între unul și patru ani distanță, iar apoi au difuzat din nou sunetele experimentale. Liliecii au recunoscut și au reacționat la cele două sonerii care sugerau recompense chiar și patru ani mai târziu. Prin comparație, experimentul a inclus 17 liliecii care nu au fost instruiți și care și-au ciulit urechile însă nu au zburat spre locurile din care proveneau sunetele.
Soneriile alese pentru experimente au fost alese special astfel încât să nu pară de origine naturală, fiind vorba despre o alertă de mesaj și sunetul deblocării unui autoturism, potrivit EurekAlert.
Studiul a dus la mai multe întrebări cu privire la modul de funcționare al memoriei în cazul liliecilor și altor animale, inclusiv prețul metabolic al memoriei.
„Sunt interesată de capacitatea de memorie în cazul animalelor și ce anume cauzează memoria pe termen scurt și lung, ce condiții ecologice duc la anumite intervale de memorie, ce e important de memorat și ce poate fi uitat”, a explicat Dixon. „Însă studierea memoriei pe termen lung este foarte dificilă, pentru că durează foarte mult timp. Testarea memoriei în cazul animalelor captive, chiar dacă e mai convenabil, nu este neapărat reprezentativ pentru animalele sălbatice”, a adăugat cercetătoarea.
Moartea liliecilor în turbinele eoliene poate avea consecințe de amploare
Liliecii din Elveția găzduiesc diverse virusuri, unele potențial zoonotice
Excremente de lilieci vechi de 4.300 de ani dintr-o peșteră din Jamaica dezvăluie istoria Pământului