Pădurile devin tot mai puțin rezistente la schimbările climatice, arată noi date
O analiză a două decenii de date satelitare arată că, în regiunile aride, tropicale și temperate, pădurile devin tot mai puțin rezistente la secetă și la exploatarea forestieră.
Pădurile din întreaga lume diferă în ceea ce privește rezistența la perturbări, dar se știu relativ puține lucruri despre modul în care această rezistență se schimbă în timp.
Pentru a scoate în evidență aceste schimbări, Giovanni Forzieri, de la Universitatea din Florența, Italia, și colegii săi au rulat un algoritm de învățare automată pe date satelitare din 2000 până în 2020 ale vegetației globale pentru a calcula o măsurătoare a rezistenței.
Reziliența a fost definită drept capacitatea unei păduri de a evita schimbarea stării, cum ar fi să devină savană, și de a rezista la perturbări, cum ar fi un aflux de insecte dăunătoare, scrie New Scientist.
Pădurile devin tot mai puțin rezistente la schimbările climatice
Cercetătorii au descoperit că, de-a lungul celor două decenii, pădurile devin tot mai puțin rezistente în regiunile aride, tropicale și temperate, acolo unde se găsesc majoritatea copacilor din lume. În schimb, pădurile boreale, care înconjoară latitudinile nordice ale globului, au înregistrat o creștere a rezistenței.
Forzieri spune că diferența pare să fie cauzată de schimbările climatice, care cauzează mai multe evenimente de căldură extremă și lipsuri de apă în primele trei regiuni climatice. Deși unele dintre aceste efecte negative sunt resimțite și în pădurile boreale, ele sunt depășite de efectul fertilizant al nivelurilor mai ridicate de dioxid de carbon de acolo.
În general, imaginea globală este una a rezistenței în scădere, despre care echipa spune că este o traiectorie „îngrijorătoare”.
Un algoritm a analizat 20 de ani de date din satelit
Impactul schimbărilor climatice a fost arătat de utilizarea unui model de învățare automată pentru a estima cât de mult a fost schimbată rezistența de către factorii de mediu diferiți, cum ar fi temperatura și disponibilitatea apei. Cel mai mare impact asupra rezistenței a fost dat de cât de mult a variat climatul față de medie.
Cercetarea este în concordanță cu un studiu din 2021 care a legat moartea copacilor din Europa cu uscarea solurilor și cu avertismentele recente că pădurea tropicală amazoniană se apropie de un punct critic.
Forzieri spune că descoperirile înseamnă că vom avea nevoie de noi strategii pentru a menține pădurile sănătoase. El sugerează că o abordare pentru a atenua impactul schimbărilor climatice asupra rezistenței pădurilor ar fi promovarea diversității speciilor de copaci.
Sunt necesare mai multe date pentru a confirma concluziile
Tom Crowther, de la ETH Zurich, din Elveția, care nu a fost implicat în cercetare, spune că studiul oferă informații despre vulnerabilitatea tot mai mare a punctelor fierbinți de biodiversitate din regiunile calde și uscate ale Pământului.
„Pe măsură ce ne îndreptăm către o lume mai caldă și mai uscată, este posibil ca aceste traiectorii de rezistență a pădurilor să slăbească integritatea ecologică a acestor ecosisteme, limitând capacitatea lor de a capta carbon”, spune cercetătorul.
Cu toate acestea, vor fi necesare mai multe date pentru a confirma concluziile. „O provocare a studiilor care utilizează date satelitare este că perioada de observare este limitată”, spune Martin Sullivan, de la Universitatea Metropolitană Manchester, din Marea Britanie.
„Deși 20 de ani de date înseamnă că schimbările pot începe să fie evaluate, este un interval de timp destul de scurt pentru detectarea schimbărilor rezistenței”, spune el.
Studiul a fost publicat în Nature.
Vă recomandăm să citiți și:
Ce forțe controlează creșterea munților? Un studiu dezvăluie cheia unei dileme de lungă durată
Cum se formează speciile? Povestea încâlcită dintre ursul polar și ursul brun
Reducerea poluării aerului ne-ar putea ajuta să hrănim mai ușor omenirea
Masculul din specia păianjenului-lup are un ritual complex de împerechere prin care atrage femelele