Descoperire îngrijorătoare. Temperaturile arctice cresc de patru ori mai repede decât încălzirea globală
O nouă analiză a temperaturilor arată că Arctica se încălzește de peste patru ori mai repede decât rata încălzirii globale. Tendința a urcat brusc de două ori în ultimii 50 de ani, o constatare ratată de toate modelele climatice, cu excepția a patru dintre cele 39 de modele climatice.
„Treizeci de ani este considerat minimul pentru a reprezenta schimbările climatice”, a declarat Petr Chylek, fizician și cercetător în domeniul climei la Los Alamos National Laboratory și autor principal al studiului publicat în Geophysical Research Letters.
„Noi am redus intervalul de timp la 21 de ani. La această scară de timp mai mică, și spre deosebire de investigațiile anterioare care au constatat că indicele de amplificare arctică crește într-un mod lin, am observat două etape distincte, una în 1986 și o a doua în 1999″.
Deoarece tendința deceniu cu deceniu identificată de Chylek și colaboratorii săi afectează vremea globală și nivelul mării, proiectarea cu precizie a viitoarelor schimbări climatice la intervale de timp mai mici este esențială pentru planificarea oricărei atenuări a impactului acestora și pentru dezvoltarea strategiilor de adaptare. Arctica influențează clima și vremea la nivel mondial, iar topirea calotei glaciare a Groenlandei provoacă o creștere a nivelului mării, ceea ce amenință multe comunități de coastă.
Tendința de încălzire a urcat brusc de două ori în ultimii 50 de ani
Indicele de amplificare din studiu reprezintă raportul dintre tendința temperaturii arctice pe 21 de ani și tendința globală a temperaturii pe 21 de ani.
Studiul a calculat că indicele de amplificare a Arcticii va fi mai mare de 4 în primele decenii ale secolului XXI, de patru ori mai rapid decât media globală și considerabil mai rapid decât au stabilit cercetările publicate anterior, folosind intervale de timp de 30-40 de ani. Aceste studii anterioare au fixat indicele între 2 și 3.
Din cele 39 de modele de schimbări climatice din colecția CMIP6 a proiectului Coupled Model Intercomparison Project, utilizat pe scară largă, echipa internațională de cercetare a găsit patru modele care au reprodus destul de bine prima etapă în jurul anului 1986, dar niciunul nu a reprodus cea de-a doua etapă în 1999. CMIP este o colaborare internațională de modele climatice care utilizează un set comun de parametri, scrie Phys.org.
„Am atribuit prima etapă creșterii concentrațiilor de dioxid de carbon și a altor poluanți din atmosferă, deoarece mai multe modele o fac corect”, a declarat Chylek, „dar cea de-a doua etapă credem că se datorează variabilității climatice, deoarece niciunul dintre modele nu poate reproduce a doua etapă”.
O constatare ratată de majoritatea modelelor climatice
Variabilitatea climatică pe termen scurt este de obicei nedetectată de modelele climatice, cu scările lor de timp de peste 30 de ani.
Studiul nu identifică o cauză pentru aceste creșteri relativ bruște, dar autorii speculează că, probabil, cauzele care contribuie la acestea sunt gheața marină și reacțiile de feedback ale vaporilor de apă, combinate cu schimbări în modul în care căldura atmosferică și oceanică se deplasează în Arctica. Creșterile viitoare ale indicelui de amplificare a Arcticii vor fi probabil mai mici pe măsură ce diferența de temperatură dintre Arctica și tropice va scădea.
Chylek a declarat că echipa de cercetători va studia în continuare proiecțiile viitoare ale climei arctice folosind cele patru modele care s-au apropiat cel mai mult de tendința de încălzire observată, cu vârfurile respective.
„Oamenii nu sunt interesați doar de schimbările climatice pe termen lung, ci și de cele de peste 10 ani, 20 de ani, 30 de ani. Pentru previziunile decenale, observația noastră că indicele de amplificare s-a modificat în trecut în trepte este destul de importantă”, a spus Chylek.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Amprenta vieții pe Marte ar fi fost descoperită în zona arctică din Canada
„Ghețarul Apocalipsei” din Antarctica se topește din ce în ce mai rapid
Canada și Danemarca au decis să împartă o insulă arctică. Disputa a început secolul trecut