Rechinii mako, din genul Isurus, sunt o specie rapidă, activă și potențial periculoasă din familia de rechini Lamnidae, aceeași familie care include și marele rechin alb (Carcharodon carcharias). Rechinii mako din specia Isurus oxyrinchus trăiesc în toate mările tropicale și temperate, iar rechinii mako din specia I. paucus sunt răspândiți în toate mările tropicale din lume.
Rechinii mako, uneori numiți și rechini cu nas ascuțit, sunt răspândiți în mările tropicale și temperate. Acești rechini sunt zvelți, având un bot ascuțit și o coadă în formă de semi-lună, precum și dinți lungi și subțiri. Culoarea corpului poate varia de la nuanțe de albastru-gri până la nuanțe mai închise de albastru.
Cei mai mari adulți pot atinge lungimi de 4,5 metri și pot depăși 500 de kilograme în greutate. Rechinii mako se hrănesc cu pești precum hering, scrumbie, peștele spadă, dar și alte mici cetacee.
Totodată, rechinii mako extrem de căutați pentru hrană și vânat, fiind apreciați pentru abilitățile de luptă și săriturile repetate pe care le pot face în apă, transmite Britannica.
Deși viteza este principalul factor care îi face pe rechinii mako vânători de temut, aceasta este și un motiv de atracție pentru persoanele care practică pescuitul recreativ. Rechinii mako sunt cei mai periculoși pentru pescari atunci când sunt urcați în bărci. În general, rechinii mako sunt responsabili pentru un singur atac fatal din 9 înregistrate în cazul oamenilor.
Asta nu înseamnă că este indicat să înotăm în ape în care trăiesc rechinii mako. Scafandrii au explicat că îți poți da seama dacă un rechin te-a luat în vizor drept pradă atunci când începe să înoate într-un tipar similar cifrei „8” și dacă se apropie de tine cu gura deschisă. Totuși, acest comportament ar fi un semn clar de pericol, chiar și pentru scafandrii amatori.
„Aș compara rechinul mako cu un ghepard, însă mult mai mare, cu dinți mai mari și mai mulți mușchi”, a precizat Nick Wegner, de la Institutul Scripps pentru Oceanografie din SUA, citat de All That Is Interesting.
Aceasta comparație este, cu siguranță, adecvată atunci când vine vorba de viteză. Atingând peste 96 de kilometri la oră, rechinii mako se apropie de viteza maximă a ghepardului. Cu alte cuvinte, rechinii mako depășesc limita de viteză pentru majoritatea drumurilor și atinge jumătatea din viteza de cădere liberă a unui parașutist.
NASA a surprins erupția unui vulcan subacvatic, unde rechini mutanți trăiesc într-un crater acid
Biologii tocmai au infirmat un mit despre rechini pe care cu toții l-am crezut
Un pui de „rechin fantomă”, descoperit în largul coastei Noii Zeelande. Sunt foarte rar văzuți
Rechinul de Groenlanda, gigantul toxic și aproape orb din adâncurile reci ale oceanelor