Test de cultură generală. Care este singurul lac vulcanic din România?
Singurul lac vulcanic din România este situat în județul Harghita, în masivul Ciomatu, în apropierea stațiunii Tușnad și în stânga râului Olt.
Lacul este așezat pe fundul craterului vulcanului stins Ciomatu Mare, din masivul vulcanic Puciosu. Aici s-a petrecut cea mai recentă erupție vulcanică din Carpați și Europa de Est, cu câteva zeci de mii de ani în urmă.
Acest lac este o rezervație naturală geologică, floristică și faunistică complexă.
Care este singurul lac vulcanic din România?
Singurul lac vulcanic din România este lacul Sfânta Ana. Acesta se află la o altitudine de 946 de metri și are o formă aproape circulară, cu lungimea de 620 de metri și lățimea, în punctul cel mai lat, de 460 de metri. Adâncimea lacului Sfânta Ana este de maximum 7 metri.
Lacul este alimentat exclusiv din precipitații, neavând un izvor, însă puritatea apei sale se apropie de cea a apei distilate.
Curiozități turistice
Starea meteo din zona lacului Sfânta Ana poate fi prezisă după miros, scrie Wikipedia. Localnicii știu că dacă emanațiile provenite din munte „pișcă la nas”, e semn de furtună.
Baza științifică pentru astfel de prognoze este dată de faptul că în munte se desfășoară o activitate post-vulcanică, sensibilă la modificarea presiunii atmosferice. Atunci când scade presiunea atmosferică, dioxidul de carbon și sulful urcă spre suprafață, semn că se apropie o ploaie.
Scăldatul în Lacul Sfânta Ana nu mai este permis din decembrie 2017.
Un pic de istorie
Vârsta lacului Sfânta Ana nu este cunoscută cu precizie, însă diverși cercetători o plasează în jurul celei mai recente erupții, cu 32.000 de ani, 10.500 de ani sau 9.800 de ani în urmă.
Studiul polenului și al sporilor spun că povestea acestui lac ar fi început cu 9.800-8.800 de ani în urmă.
Deși vulcanul în al cărui crater se află lacul Sfânta Ana este aparent inactiv, cercetări din 2019 spun că există potențial de reactivare în viitor.
Singurul lac vulcanic din România este înconjurat de legende
Una dintre povești spune că o fată pe nume Ana era obligată de către părinți să se căsătorească cu un tânăr pe care nu-l iubea, pentru a-i lua averea. Aceasta a fugit în seara nunții și s-a aruncat în acesta lac, trupul nefiindu-i găsit nici până în ziua de astăzi.
O altă legendă spune că aici trăiau doi frați tirani, unul având cetatea pe munte, iar celălalt pe locul actualului lac. Fratele de la munte ar fi avut o caleașcă „câștigată la zaruri”, motiv care l-ar fi umplut de invidie pe celălalt frate.
Tiranul din vale a pus rămășag că va veni a doua zi cu o caleașcă și mai măreață și, pentru a câștiga pariul, a înhămat la caleașca sa 8 dintre cele mai frumoase fete din zonă. Acestea nu au putut să miște caleașca, ceea ce le-a atras bice din partea tiranului. Una dintre fete, pe nume Ana, l-ar fi blestemat, moment în care s-a pornit o furtună care a distrus cetatea cu tot cu tiran.
În acel loc s-ar fi format lacul Sfânta Ana.
Vă recomandăm să citiți și:
Schimbările climatice afectează copiii chiar înainte ca aceștia să se nască
Oamenii de știință au descoperit cele mai vechi incendii de pădure înregistrate vreodată
Cadavrele a sute de pinguini mici și albaștri, descoperite pe țărmul din Noua Zeelandă. Ce i-a ucis?
Test de cultură generală. Care sunt cei mai vechi munți din România?