Test de cultură generală. Câte culori are curcubeul?

24 06. 2022, 11:00

Curcubeul este un fenomen atmosferic ce constă într-o serie de arce concentrice colorate care pot fi văzute atunci când lumina dintr-o sursă îndepărtată, cel mai frecvent Soarele, cade peste mai multe picături de apă, cum ar fi cele de ploaie. Dar câte culori are curcubeul?

Înainte de a răspunde la întrebarea „câte culori are curcubeul?”, trebuie să mai menționăm că acesta poate fi observat în direcția opusă Soarelui.

Razele colorate ale curcubeului sunt cauzate de refracția și reflexia internă a razelor de lumină care intră în picătura de ploaie, fiecare culoare fiind îndoită la un unghi ușor diferit. Prin urmare, culorile compuse ale luminii incidente vor fi separate la ieșirea din picătură.

Cel mai strălucitor și mai comun curcubeu este așa-numitul arc primar, care rezultă din lumina care iese din picătură după o reflexie internă.

Câte culori are curcubeul?

Deși razele de lumină pot ieși din picătură în mai mult de o direcție, o densitate mare a razelor iese la un unghi minim de abatere față de direcția razelor de intrare.

Observatorul vede astfel cea mai mare intensitate atunci când se uită la razele care au o abatere minimă, acestea formând un con care are vârful în ochiul observatorului și a cărui axă trece prin Soare.

Lumina care iese din picăturile de ploaie după o reflexie internă are o abatere minimă de aproximativ 138° și o intensitate maximă în direcțiile care formează un con cu o rază unghiulară de aproximativ 42°. Astfel se formează 7 arce, care au culorile (de la interior spre exterior) violet, indigo, albastru, verde, galben, portocaliu și roșu.

Curcubeul secundar are culorile inversate

Ocazional, poate fi observat un arc secundar, care este considerabil mai puțin intens decât arcul primar și are secvența de culori inversată, potrivit Britannica. Curcubeul secundar are o rază unghiulară de aproximativ 50° și, prin urmare, este văzut în afara arcului primar.

Acest arc rezultă din lumina care a suferit două reflexii interne în picătură de apă. Curcubeiele de ordin superior, care rezultă din trei sau mai multe reflexii interne, sunt extrem de slabe și, prin urmare, sunt rar observate.

Tot ocazional, inelele slab colorate sunt văzute chiar în interiorul arcului primar. Acestea se numesc curcubeie supranumerare; acestea își datorează originea efectelor de interferență asupra razelor de lumină care ies din picătura de apă după o reflexie internă.

Vă recomandăm să citiți și:

Turnul Eiffel împlineşte astăzi 133 de ani – VIDEO

Un studiu arată că personajele masculine sunt predominante în literatură

Test de cultură generală. 15 întrebări la care toți ar trebui să știm să răspundem

Au trecut 67 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii – VIDEO